NOVI PARLAMENTARNI IZBORI U ITALIJI? Mattarella dao mandat Cottarelliju

Nakon što je propao pokušaj formiranje prve europske populističke vlade između Lige i M5S, danas je talijanski predsjednik uručio mandat za sastavljanje vlade Carlu Cottarelliju, bivšem direktoru MMF-a.

Zadaća novog mandatara je pripremiti javnost na nove parlamentarne izbore te sastavljanje državnog proračuna.

Cottarelli je novinarima, nakon što je obavio razgovore sa predsjednikom Mattarellom, potvrdio kako će se novi izbori održati u rujnu ili početkom iduće godine. “U parlamentu ću predstaviti program koji, ako dobijem povjerenje, uključuje državni proračun za 2019. godine. Čim on bude usvojen, parlament se može raspustiti, a izbori biti početkom godine”, rekao je Cottarelli.

Realnost prijevremenih izbora uzdrmala je talijanska financijska tržiša jer sada više nije riječ samo o parlamentarnim izborima, već o svojevrsnom referendumu – ostaje li Italija članica eurozone?

Luigi Di Maio, predvodnik M5S-a, optužio je predsjednika Italije za direktno kršenje ustava i izdaju države. “Bili smo tek nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni smo jer u našem kabinetu imamo ministra koji je kritičan prema EU-u. Želim da se ova ustavna kriza  prebaci u parlament”, kazao je Di Maio.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *