Novi napad zagrebačkog gradonačelnika: ‘rajcanju’ nije mjesto u političkom diskursu

Već toliko puta viđena retorička strategija – korištenje humora kako bi se slušatelja odvelo s puta, odnosno kako bi se promijenila tema. No, problem nastaje kada se humor pretvori u diskreditiranje sugovornika ili novinara, a to je jedna od primarnih retoričkih karakteristika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Naime, tijekom izjava za medije jedna je novinarka (sasvim legitimno) priupitala o zadovoljstvu rada Čistoće. Kroz medije se posljednjih nekoliko dana moglo uvidjeti u pravo terensko stanje u glavnom gradu Hrvatske kada u kontekst stavimo hrpu smeća koja nerijetko dočekaju novi mjesec ispred kontejnera. Iako se na početku samo kratko osvrnuo i izjavio O tome ćemo u Čistoći, Bandić ponovno vratio na pitanje novinarke i izjavio Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate! Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno.

No ono što je strašno u cijeloj ovoj priči nije niti pitanje novinarke (ponavljamo, sasvim legitimno pitanje) niti čak već ranije spomenuto smeće. Strašan je način komuniciranja gradonačelnika najvećeg hrvatskog grada. Rajcati, za one neupućene, znači nadraživati (se), podražavati (se), izazivati koga u seksualnom smislu. I bez prijevoda možemo zaključiti kako ovoj riječi u ovome kontekstu nije mjesto u hrvatskoj političkoj retorici.

Zaključak ću preuzeti iz kolumne objavljene prije nekoliko mjeseci na ovom portalu – I ne, nije problem u Milanu Bandiću, jer je riječ o političaru koji ima pravo kreirati vlastiti komunikacijski stil, problem je u nedostatku razvijenog kritičkog mišljenja među stanovnicima Zagreba, ali i općenito cjelokupne javnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *