Nakon jučerašnjih preuranjenih osuda i kritika, danas prevladava licemjerna tišina

Provjera informacija je proces utvrđivanja istinitosti i točnosti podataka, dokumenata i činjenica koje se iznose u člancima ili emisijama. Riječ je o temeljnom načelu novinarske profesije, pravilu da se bitne vijesti i informacije prije objavljivanja provjere barem kod dvaju različitih izvora ili u dostupnoj literaturi kako bi se potvrdila njihova točnost i istinitost. Provjerene i istinite informacije pridonose vjerodostojnosti medija i potpunijemu informiranju javnosti.

Ova poduža definicija pojma provjera informacija idealna je za promišljanje nakon jučerašnje imaginarne izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Naime, izraelski list Jerusalem Post prenio je navodne izjave hrvatske predsjednice o tome kako je Bosna i Hercegovina nestabilna država koju kontrolira radikalni islam. Samo nekoliko sati poslije izbačeni su spomenuti navodi.

Osudu iz BiH nismo dugo čekali, oštre reakcije objavljene su na svim vodećim portalima samo nekoliko minuta od izlaska članica na Jerusalem Postu. To svakako nije uobičajena reakcija u odnosima susjednih država uz direktno kršenje diplomatskih normi. BiH je promijenila i diplomatsku paradigmu pa su tako povukli veleposlanika na konzultacije s dan zakašnjenja koji su iskoristili za, retorički promatrano, oštre osude. U spomenutim osudama prednjačio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji navodi kako nije BiH nestabilna nego je to Kolinda Grabar Kitarović. Žao mi je što predsjednica Hrvatske i dalje nastavlja s propagandnim aktivnostima na štetu BiH iznoseći brutalne neistine – nastavlja Komšić u istom tonu, no na njegovu žalost jedina brutalna neistina je bila izmišljena izjava predsjednice.

Nije izostala osuda niti političara iz Hrvatske, pretežito iz redova oporbe ili od strane bivših političara koji komuniciraju isključivo putem Twittera nastojeći vratiti odavno izgubljen medijski prostor. Vratimo se na trenutak na sam početak, odnosno na rečenicu provjerene i istinite informacije pridonose vjerodostojnosti medija i potpunijemu informiranju javnosti. Koliko provjerene i istinite informacije doprinose vjerodostojnosti medija, toliko i priznavanje pogreške vjerodostojnosti politike. No, nažalost po vjerodostojnost politike, od jučerašnjih glavnih aktera osuda i kritika danas prevladava isključivo – licemjerna šutnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *