Najveći poraz u demokratskom razdoblju Velike Britanije: sjevernoirski unionisti spašavaju May?

Iako su najgore medijske prognoze (pogotovo Guardian) projicirale 225 glasova razlike, a nešto optimističnije 120 glasova razlike, jučerašnji Sporazum o Brexitu doživio je povijesni neuspjeh – Sporazum je odbačen s 230 glasova razlike što ga stavlja u kategoriju najvećeg poraza u modernoj povijesti britanske politike. Matthew Perry, britanski dopisnik piše kako ‘ni u vladi ni u oporbi nema čelnika koji bi nam pomogli izaći iz ovog košmara‘. Nešto oštriji, sukladno britanskom medijskom diskursu, su Telegraph koji navodi kako je riječ o ‘potpunom poniženju‘, a već spomenuti Guardian napominje statistički podatak kako je ovo ‘najveći poraz nekog prijedloga vlade u parlamentu, kakav nije zabilježen cijelo prošlo stoljeće’.

Glasanje o povjerenju vladi premijerke Therese May

Vođa oporbenih laburista, Jeremy Corbyn, zatražio je glasanje o povjerenju vladi i premijerki May. ‘Ovo je katastrofalan poraz. Parlament je dao presudu njezinom sporazumu. Odgađanje i poricanje su došli do kraja’ navodi Corbyn u obraćanju pred parlamentarnim zastupnicima. Postavlja se pitanje o uspjehu takve inicijative karakteristične za oporbene lidere europskih demokracija. Naime, već nekoliko trenutaka nakon odbijanja Sporazuma, dok je Corbyn uz sveprisutne laburističke zastupnike uvjeravao medije kako (metaforički) ‘May pada’, sazvane su konferencije dvije konferencije za medije – jedna sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), a druga sastavljena od stranačke oporbe Konzervativne stranke koji naglašavaju kako su protiv štetnog Sporazuma, što ne znači kako su protiv vlastite premijerke te trenutne vlade.

Od 13 sati očekuje se početak rasprave o nepovjerenju koja će trajati do 19 sati kada će zastupnici glasati o već spomenutom nepovjerenju. Politika inkluzivnosti, tako možemo definirati komunikacijske smjernice Therese May nakon odbijanja Sporazuma. Iako sama svjesna povijesnog neuspjeha, premijerka najavljuje razgovor sa svim britanskim političkim akterima kako bi iz međusobnog dijaloga proizašli rješenje za novi, u medijima već prozvani ‘Sporazum plan B’.

Zanimljive izjave vodećih europskih političara

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson naglašava kako  rezultat glasanja u parlamentu daje “golem mandat” da se premijerka vrati u Bruxelles i pokuša pregovarati oko kvalitetnijeg Sporazuma.

Jean Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, požuruje britansku vladu u razjašnjavanju vlastitih namjera jer im je, kako navodi u izjavi za medije, ‘vrijeme uskoro isteklo‘. Europska unija kao institucija već je vjerojatno odradila informiranje, a indikatori u izjavama čelnih ljudi su i više nego jasni – Bruxelles nije za ustupke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *