Najveća utrka demokrata, a kampanja još nije ni počela: rekordan broj kandidata?

U prošlotjednom talk showu Stephena Colberta, senatorica Kirsten Gillibrand iz New Yorka najavila je svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u SAD-u 2020.godine. Svojom najavom Kirsten Gillibrand pridružila se već podužoj listi predsjedničkih kandidata, a koja već sada uključuje brojna poznata i manje poznata imena. Iako se na prvu čini neobičnim da je kampanja za predsjedničke izbore već počela, zapravo je tradicionalno da predsjednički kandidati u SAD-u započnu svoju kampanju u proljeće, godinu prije izbora. Samim time, do kraja godine možemo očekivati još veći broj kandidata, ali osvrnimo se za sada na trenutnu situaciju u kojoj je do sada prijavljeno čak 450 kandidatura za funkciju predsjednika u SAD-u.

Naime, prije svega treba razlikovati tri vrste kandidata – kandidati koji su najavili i potvrdili svoju kandidaturu; kandidati koji su osnovali tzv. istraživačke odbore (exploratory committee) te kandidate koji nisu najavili kandidaturu, ali koji svojim političkim djelovanjem pokazuju da su zainteresirani za istu. U skladu s time, već sada možemo govoriti o potencijalnim kandidatima s demokratske strane, a kao što je već rečeno, popis istih je podulji.

Ranije spomenuta, Gillibrand se u svojoj kampanji bori protiv rasizma i korupcije, međutim ova demokratska kandidatkinja je tek nedavno postala progresivna, a prije toga zalagala se za kontroverzne politike prema migrantima. Potencijalnim kandidatom smatra se Elizabeth Warren, senatorica iz Massachusettsa, koja aktivno napada Trumpovu administraciju te se zalaže za daleko veći fokus na ekonomiju te na ponovnu izgradnju srednje klase. Warren se istaknula činjenicom što je objavila osnivanje odbora na novogodišnju večer čime je zapravo stekla veliku prednost u usporedbi s ostalim kandidatima.

Veliku podršku društvenih mreža ima i senatorica Kalifornije, Kamala Harris koja je postala poznata kao prva senatorica indijskog podrijetla, tek treća senatorica iz Kalifornije i tek druga senatorica afroameričkog podrijetla. Unatoč velikoj podršci i prilično zanimljivoj priči koja bi mogla zainteresirati demokratske birače, najveća prepreka joj je karijera glavne tužiteljice Kalifornije koja bi mogla biti kontroverzna progresivnom biračkom tijelu. Međutim, Harris i dalje slovi za najvjerojatniju kandidatkinju jer je mlada (55 godina), afroameričkog podrijetla i žena, a to su karakteristike koje nose pobjedu kao što su pokazali nedavni izbori u SAD-u.

Kandidatkinja koja je također najavila svoju kandidaturu je Tulsi Gabbard iz Hawaii-a, a koja je ujedno veteranka rata u Iraku. Najveća mana njene kandidature jest njena dob (37 godina) te mogući manjak iskustva, ali i za demokrate kontroverzna stajališta po pitanju gay brakova. U slučaju pobjede, Gabbard bi postala prva žena predsjednica u povijesti SAD-a, ali i najmlađa predsjednica ikada.

Bivši član Obamine administracije te gradonačelnik San Antonia, Julio Castro je objavio svoju kandidaturu te se najavio kao protuotrov Trumpu. O kandidaturi još uvijek razmišljaju ili su ju najavili i senator Sherrod Brown, John Delaney, Richard Ojeda, Andrew Yang, a mogući kandidati su i Joe Biden, Bernie Sanders, Amy Klobuchar, Michael Bloomberg, Beto O’Rourke i brojni drugi.

U konačnici, samo jedan kandidat ili kandidatkinja će predvoditi demokrate u predsjedničke izbore za nešto manje od dvije godine, a kao što je vidljivo broj kandidata se povećava iz dana u dan pa ostaje upitno tko će od potencijalnih kandidata zadobiti povjerenje demokrata.

Međutim, treba uzeti u obzir i izbore 2018.g. u SAD-u, a koji su srušili rekord po broju izabranih žena. Na tim izborima su također prvi put izabrane dvije domorotkinje, dvije Muslimanke, najmlađu zastupnicu te niz žena koje su po prvi put odnijele pobjedu u svojim državama. U usporedbi s izborima 2016.g., biračko tijelo demokrata u SAD-u se očito razbudilo i uzdrmalo čitav sustav. Rezultati izbora u studenom, pokazali su da političari nisu samo bijeli, stariji muškarci već da funkciju političara može vršiti bilo tko tko posjeduje kvalitete bez obzira na spol, dob, rasu i religiju. Za primjer uzmimo najmlađu izabranu zastupnicu, Alexandriu Ocasio Cortez, čiji su nastupi i govori najgledaniji na portalima, a istovremeno skuplja političke bodove svojim duhovitim uzvratima na napade republikanaca. Njen uspjeh u kratkom roku dokazuje činjenica da se već o njoj govori kao o budućoj predsjednici iako je funkciju zastupnice službeno preuzela tek ovaj mjesec.

Razočaranje koje vlada Trumpovom administracijom je sve više vidljivo, a glavni alati u borbi između demokrata i republikanaca su Instagram i Twitter koji su postali glavne platforme za širenje političkih poruka. Žestoka utrka u demokratskim redovima već sada pokazuje koliko će utrka za predsjedničke izbore 2020. biti napeta između demokrata, a uz ponovnu kandidaturu Donalda Trumpa, idući američki izbori bit će žestoka borba čija će glavna tema zasigurno biti migranti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *