Nacionalni egoizam – Macron u Europarlamentu

Govor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Europskom parlamentu donosi prije svega rascjep mišljenja hrvatskih europarlamentaraca koje možemo definirati u dvije skupine: zagovornike proširenja Unije na pet zemalja zapadnog Balkana te zagovornike politike prioriteta, odnosno definiranje Unije nakon izlaska Velike Britanije iz članstva na tragu cjelovitog govora Macrona.

Smjernice o provođenju snažnih proeuropskih politika od strane francuskog predsjednika očituju se i u ovom govoru, no izostala su konkretna rješenja. (Pre)često slušamo političke tvrdnje koje ostaju isključivo na preliminarnoj argumentaciji, odnosno detektiranju problema, no bez iznošenja konkretnih, možda ponekad i nepopularnih reformi.

Ono što je ostalo u sjeni govora o budućnosti Europske unije je upozorenje predsjednika Europske komisije Jeana-Claude Junckera: “Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih

Na tragu argumentacijske kvalitete “snaga argumenta, a ne argument snage” Macron gradi snažan etos pred okupljenim europarlamentarcima kroz izjavu: “Odbacujem tu ideju, koja jača u Europi, prema kojoj je demokracija osuđena na nemoć. Suočeni s autoritarnošću koja nas okružuje sa svih strana, odgovor nije autoritarna demokracija, već autoritet demokracije.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *