Macronov manifest: bilo koji ‘Exit’ je put u slijepu ulicu

Macronov jučerašnji manifest, objavljen na 22 europska jezika, u meritum stavlja političku definiciju Europe kao zajednicu naroda. Do ovog manifesta nedostajalo je prošireno pojašnjenje zajednice naroda koja se ne odnosi samo na državne granice ili na kulturološki aspekt naroda, već i na zajedničke ekonomske, gospodarske te inovacijske politike koje bi tu istu Europu učinile konkurentnom na globalnoj razini. Već ranije korištena riječ meritum je upravo Europa, slikovito prikazana u centru omeđena globalnim igračima s kojima je ista, do sada,  neuspješno parirala.

Emmanuel Macron navodi određene ekonomske smjernice koje bi učinile Europu nešto konkurentnijom u sferi globalne politike i ekonomije. Iako se koristi isključivo preliminarnom argumentacijom, što je i očekivano u manifestu predizbornog predznaka, ekonomske izjave su zaintrigirale vodeće europske ekonomske analitičare koji, svatko na sebi svojstven način, najavljuju podršku ekonomskim politikama. ‘Moramo reformirati sustav tržišnog natjecanja, unaprijediti našu trgovinsku politiku: kazniti ili zabraniti u Europi tvrtke koje ugrožavaju naše strateške interese i naše temeljne vrijednosti, a to su ekološki standardi, zaštita podataka i pravično plaćanje poreza, a u strateškim industrijama i našim javnim nabavama usuditi se dati prednost europskim ponuditeljima, kako to u svojim zemljama čine naši američki ili kineski suparnici. ‘ – navodi Macron.

Bilo koji ‘Exit’ je put u slijepu ulicu

Brexit je i simbol europske zamke. Ne,  zamka nije pripadnost europskoj uniji; zamka leži u laži i neodgovornosti koje je mogu uništiti. Tko je Britancima rekao istinu o njihovoj budućnosti nakon Brexita? Tko im je govorio o gubitku pristupa europskom tržištu? Tko je govorio o rizicima za mir u Irskoj povratkom na granicu iz prošlosti?‘ Macron u manifestu poseban naglasak stavlja na Brexit, ali i demistificiranju odgovornosti političara koji su doveli do britanskog napuštanja Europske unije. Riječ je o nešto oštrijoj retorici, retorici koja uvelike podsjeća na nešto kraći diplomatski rat između Francuske i Italije u lipnju prošle godine kada je Macron, između ostalog, talijanskim kolegama poručio kako postoji visok stupanj cinizma i neodgovornosti u ponašanju talijanske vlade oko dramatične humanitarne situacije, a glasnogovornik Macronove stranke Gabriel Attal radi odmak od nešto umjerenije retorike te poručuje kako mu se od nove talijanske vlade povraća.

Demistifikacijom moralne i političke odgovornosti Macron postaje prvi europski političar koji je shvatio meritum Brexita. Odgovornost jest pomalo zaboravljena karakteristika kada promatramo većinu europskih političara. No, kreacijom prividne retoričke odgovornosti i same dosljednosti, Farage kao predvodnik Leave kampanje manipulira širom javnosti. Naime, iako direktno zagovara kako Velika Britanija neće imati nikakve posljedice ako napuste EU, Farage prešućuje podatak kako su u istom periodu kampanje njegova vlastita djeca uzela njemačko državljanstvo (po majčinoj strani). Podatak koji nije irelevantne prirode za britansku javnost, već upravo suprotno – podatak koji je indikator za prepoznavanje te borbu protiv sveprisutnih populista.

Svjestan Obnove, a ne Zablude

Građani Europe, Brexit je slijepa ulica i pouka za sve nas. Oslobodimo se te zamke, dajmo smisao nadolazećim izborima i našem projektu. O vašoj odluci ovisi može li Europa sa svojim vrijednostima napretka koje utjelovljuje, biti više od jedne povijesne epizode. To je izbor koji vam predlažem, kako bismo zajedno zacrtali put prema europskoj Obnovi. Macron pobija argumentacijske pogreške današnjih euroskeptika koji se pretvaraju u klasične populiste zahvaljujući jednom riječju – Obnova. Naime, kritike koje proizlaze iz skupina političara zagovornika nekih novih Exita, upravo kao glavni argument navode zabludu ‘briselskih političara’ po pitanju projekta nazvanog Europska unija. Kao što Winston Churchill nije slučajno analizirao svaku riječ vlastitih proglasa za vrijeme WW2, tako nije ni slučajnost kako ovaj manifest završava upravo Obnovom. I Macron je ponovno u pravu, Europska unija vapi za Obnovom na svim razinama, od obnove birokratskog aparata, novih i konkurentnijih ekonomskih politika, do obnove morala u političkom diskursu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *