Krizni politički trenuci, savršena retorika: zašto je Ujedinjena Kraljevina posebna?

Winston Churchill jednom je rekao Cijena veličine zove se odgovornost. Tri godine nakon službene potvrde britanskih građana, i dalje je otvoreno pitanje o ispravnosti odluke o napuštanju Europske unije, posebno kada se u kontekst nadoda loša, gotovo nepostojeća argumentacija izrečenih tvrdnji predvodnika Leave kampanje.

Volja britanskog naroda je instrukcija koja se mora poštivati – riječi su kojima David Cameron najavljuje ostavku na čelu britanske Vlade te Konzervativne stranke. Predvođen djelomičnim uspjehom na škotskom referendumu (55% stanovništva glasalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu), Cameron inicira referendum poznat globalno poznatim nazivom Brexit, s ciljem povećanja vlastite moći unutar Konzervativne stranke, ali i šire javnosti.

Određeni tabloidi od početka su zagovarali na popularni Leave, a najveći poraz u kampanji dolazi od njegovog dugogodišnjeg prijatelja, gradonačelnika Londona Borisa Johnsona koji se aktivnije pridružio pristašama izlaska, a danas vodi Torijevce i cijelu Ujedinjenu Kraljevinu.

Danas politička svakodnevica unutar Ujedinjene Kraljevine nije otišla predaleko od 23. lipnja 2016. godine. Sadašnji britanski premijer Boris Johnson poručio je da je frustriran što se Brexit nije završio 31. listopada te je pred građane stavio još jedno obećanje – ako podrže Konzervativnu stranku 12. prosinca na izborima, UK napušta Europsku uniju najkasnije u siječnju 2020. godine. “Ako budete glasali za nas i mi proguramo naš program, jer hoćemo, jer kažem da je spreman za pećnicu, da čeka spreman, tada možemo biti vani najkasnije do siječnja iduće godine“, rekao je Johnson.

Jeremy Corbyn, još uvijek oporbeni lider, obećava kako će u roku šest mjeseci od preuzimanja vlasti dogovoriti blaži Sporazum s Europskom unijom te inicirati drugi referendum. “Moramo Brexit uzeti iz ruku političara i imati povjerenja u narod”, navodi Corbyn uz direktnu kritiku Konzervativnoj stranci što u tri godine nije učinila nikakav pomak.

Inače, u jeku krize najrazvijenije parlamentarne demokracije, Laburisti predvđeni Corbynom ulaze u unutarstranačke sukobe i mafijaške sačekuše. Građani su ih nagradili na način da se velik dio birača okrenuo alternativi u obliku LibDemsa, kao uostalom i diljem Europe gdje je primjetno kako socijaldemokracija, kao politička filozofija i paradigma, manifestira ispraznost. Svjedoci smo i kako mnogi istaknuti socijaldemokrati traže otklon od klasičnih socijaldemokratskih načela te zazivaju promjene stranačkih paradigmi. U prijevodu, prihvatili su kako su do sada provođene i najavljivane politike ekonomski i društveno – promašene.

Nejasna budućnost – jasna retorika

Olako se prihvaća teško izboreni mir koji su zajedno gradili Winston Churchill i Konrad Adenauer, i to ne kroz prizmu osvete i ponižavanja pobijeđenih, već kroz vrijednosti koje su crpili iz kršćanstva koje je prošao kušnje prosvjetiteljstva i koji se pročistio u sučeljavanju sa stranačkim izopačenjem prava i morala.

Iako svjedočimo konfuznoj političkoj i ustavnoj krizi u Ujedinjenoj Kraljevini, koja na sebi svojstven način ugrožava već ranije spomenuti mir, retorička kvaliteta ne izostaje niti u najgorim trenucima. Politička manipulacija česta je u europskom diskursu, uostalom i Brexit je svojevrsni manifest manipulacije, no svjedočili smo u posljednjim tjednima nikad točnijem definiranju laburističkog ekonomskog programa kao – ‘Shit or bust. I say it is both‘.

Ranije spomenuta ustavna kriza traje od ožujka kada je John Bercow, koji se danas umirovio, odbio mogućnost održavanja trećeg uzastopnog glasovanja o istom tekstu Sporazuma. Tadašnja premijerka Theresa May postala je tim činom tragična heroina – pobjeda pod cijenu samouništenja, uz političko odumiranje Ujedinjene Kraljevine. Tri godine nakon, sigurno je jedino – kvalitetna retorika i neizostavni humor ostaju trajno obilježje ovog nekad snažnog političkog imperija, a danas sinonima za nemogućnost institucionalnoga rješenja političkog poraza zvanog Brexit.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *