Konzervativac Friedrich Merz kao brana njemačkim desničarskim populistima?

Najavljenim odlaskom Angele Merkel s mjesta predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) otvaraju se mnoga pitanja, od novog lidera trenutno najjače njemačke političke stranke do smisla postojanosti AFD-a.

Već spomenuti AFD, odnosno Alternativa za Njemačku na nedjeljnim je izborima u saveznoj pokrajini Hessenu ostvarila jedan od primarnih političkih ciljeva – ulazak i u posljednji njemački parlament u kojem nije do sada bila zastupljena. No, retorički gledano, najavljeni odlazak Angele Merkel označava i kraj AFD-a kakvog imamo prilike gledati. ‘Merkel mora otići’, politički poklič koji uvelike prezentira rad njemačkih desničarskih populista, ostvaren je i otvara pitanje smisla postojanosti samog AFD-a. Bez objekta mržnje, u ovom slučaju mržnje prema kancelarki Merkel, AFD-u nestaje ‘retorički neprijatelj’ na kojem su gradili vlastite političke paradigme u svim saveznim pokrajinama.

Konzervativac Merz kreira ‘politički preporod’?

Nakon odluke Angele Merkel da se povuče, pomalo zaboravljeni njemački konzervativni političar Friedrich Merz objavio je svoju kandidaturu za lidera CDU-a. U obraćanju na konferenciji za medije u Berlinu, 62-godišnji političar je kazao da je CDU-u potreban, kako je rekao, “preporod” i “novi početak” poslije velikih gubitaka na nedavno održanim regionalnim izborima. “Ne možemo dozvoliti glasačima da odustanu od etabliranih stranaka zbog frustracija i svoje glasove daju populističkim partijama“, kazao je Merz, aludirajući na glasače razočarane CDU-om koji su na nedavnim izborima glasali za Alternativu za Njemačku (AfD).

Njemački mediji ga opisuju kao “dugogodišnjeg rivala kancelarke Merkel”, a upravo posljednjih nekoliko mjeseci pojavio se kao oštri kritičar njene politike otvorenih vrata za izbjeglice.

Dnevnik Handelsblatt navodi rezultate jedne ankete koja inicira kako Merz u prosincu ima velike šanse za preuzimanjem CDU-a. Glavna konkurencija je sadašnja glavna tajnica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer koja je po većini stajališta usuglašena sa sadašnjom kancelarkom. Upravo zbog toga, članstvo, ali i njemački politički analitičari predviđaju pobjedu Merza koji će, nešto konzervativnijim temama, uspjeti kreirati ‘novi početak CDU-a’.

“Mi ne smijemo dopustiti da se birači frustrirani radom velikih stranaka okreću populističkim pokretima“ rekao je Merz te najavio svojevrsnu direktnu borbu za glasače koji su u posljednjih nekoliko godina vlastiti glas dali njemačkim populističkim pokretima.

„Muslimani se moraju prilagoditi našim običajima, kulturi i navikama“, izjava je Friedricha Merza još iz 2000. godine, a u vlastitoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji Merz uživa veliku potporu birača te članstva CDU-a koji priželjkuju povratak CDU-a u dane Konrada Adenauera i Helmuta Kohla.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *