IZNENAĐUJUĆA RETORIKA AMERIČKOG VELEPOSLANIKA U BERLINU: Veliki sam poklonik Kurza, riječ je o rock zvijezdi

Jedno od nepisanih pravila diplomacije je da se veleposlanici određene zemlje otvoreno ne izjašnjavaju o aktualnoj političkoj situaciji niti nude snažnu podršku stranci, odnosno pojedincu. Veleposlanik SAD-a u Njemačkoj, Richard Grenell, u vlastitim izjavama ponovno krši spomenuto pravilo te nediplomatskom retorikom poručuje kako je njegov cilj jačati ‘konzervativne snage u Europi’. Opširan intervju za konzervativno orijentirani portal Breitbart izazvao je oštre reakcije među američkim političarima od kojih se ističe senator Chris Murphy koji oštro osuđuje te navodi kako je dobio obećanje od aktualnog veleposlanika kako se neće miješati u aktualna politička zbivanja.

“Ja sam njegov veliki poklonik” navodi u razgovoru vlastito oduševljenje mladim austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. Izjava koja je izazvala negativne reakcije u američkoj javnosti je kako ‘velika većina građana podržava političare koji se konzervativno izjašnjavaju po pitanju migracije, poreza i birokracije’.

Grenell, koji je prvog dana na dužnosti pokrenuo lavinu kritika u njemačkoj javnosti tvrdnjom kako se ‘njemački poduzetnici trebaju držati dalje od Irana’ ponovno nailazi na snažne poruke protivljenja njegovoj retorici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *