Isprazno i promašeno: (marginalni) političari današnju tragediju iskorištavaju za – političku profilaciju i dezinformiranje

Uloga političara, osim vođenja države ili pojedinog segmenta za koji je odgovoran, je i da u ovakvim situacijama obitelji ponudi utjehu, ranjenima nadu i mogućnost za brz oporavak. Svjedoci smo kako su mnogi političari danas na tom tragu i reagirali. Od nešto emotivnijeg javnog nastupa ministra Krstičevića, do medijskih poruka i objava na društvenim mrežama mnogih hrvatskih političara i kandidata za predsjednika RH.

Povijest možemo promatrati i kao rezultat djelovanja, ali i posljedica mnogih društvenih i političkih procesa na koja nije moguće utjecati. Jedna od opisanih situacija dogodila se i danas – tragična smrt hrvatskog vojnika u Kabulu koji je zajedno s mnogim drugim vojnicima služio miru i sigurnosti za čitavi svijet.

Ono što uvelike šteti današnjem danu, koji je ispunjen tugom, ali i ponosom, jest pokušaj političkog poentiranja pojedinih (marginalnih) političara ili grupica. Teški i emotivni trenuci nisu signal za pokušaj skupljanja poena, nego za pružanje utjehe obitelji.

Pojedini zastupnici u Hrvatskom saboru požurili su objavili na društvenim mrežama kako su upravo oni bili protiv slanja vojske van granice Hrvatske.

Gore od toga je jedino poruka antisistemske političke opcije u raspadu kako su upravo oni jedini koji su naglašavali štetnost sudjelovanja Hrvatske u NATO savezu uz napomenu kako je NATO jedna imperijalistička tvorevina kojoj je cilj porobljavanje drugih naroda i otimanje njihovih prirodnih bogatstva.

Javnost je već naviknula na razne populizme u javnom i političkom diskursu, no ovo je potvrda kako bi dolazak na vlast ovakve opcije označio i kraj političke empatije i suosjećanja.

Današnji dan dogodio se jedan korak natrag našega društva, a riječ je o ruganju s tuđim nedostatkom, odnosno slabosti. Prisjetite se Rohatinskog, bivšeg guvernera Hrvatske narodne banke. Govornu manu, mucanje, pretvorio je u prednost – poruke koje je slao javnosti primatelj je imao prilike analizirali prije nego što je Rohatinski prešao na iduću poruku.

No, dio javnosti danas i nije bio toliko strpljiv s ministrom Krstičevićem. Vratimo se na početak, uloga političara je u ovome trenutku ponuditi iskrenu utjehu obitelji i bezrezervnu pomoć, što je Damir Krstičević i učinio. Ono za što ga se proziva od jednog dijela javnosti je nešto lošiji javni nastup zbog artikulacijskog poremećaja i stilistike. Dvije karakteristike koje su u ovome trenutku – sasvim irelevantne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *