Ishod Brexita još uvijek neizvjestan: izostanak političke i moralne odgovornosti

Pregovarači Europske unije i Ujedinjene Kraljevine postigli su načelni dogovor o sporazumnom razvodu. Samu odluku najavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, uz potvrdu britanskog premijera Borisa Johnsona. Dogovor je postignut svega nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica Europske unije.

Sam dogovor tek treba proći na izvanrednoj sjednici britanskog parlamenta koja će se održati ovu subotu te ponuditi odgovore na mnoga, do sada neodgovorena, pitanja. Novi Sporazum temelji se na četiri ključne točke koje se uvelike razlikuju od prethodnog predloženog Sporazuma, uz dobar dio nepromijenjenoga sadržaja.

Prema Sporazumu Sjeverna Irska u budućnosti će imati ograničen set europskih regulativa, no uz carinsku kontrolu udaljenu od teritorija. Riječ je o procesu kojim se ne kompromitira odredba Mirovnog sporazuma na Veliki petak.

Iako promjene u ključnom dokumentu trogodišnje političke tragedije zvane Brexit djeluju kao kozmetičke, iste privremeno onemogućavaju šire nezadovoljstvo u Sjevernoj Irskoj te potenciranje novih političkih tenzija koje su u prošlosti prerasle u krvave sukobe.

Glavni fokus nakon kompromisnog Sporazuma stavlja se na pitanje političke podrške unutar britanskog parlamenta. Već sada najavljena je opstrukcija Sporazuma, a u slučaju da britanski parlament odbije novi prijedlog, Brexit bez sporazuma ponovno se vraća na dnevni red.

Samo nekoliko minuta nakon održane konferencije za medije od strane Junckera i Johnsona, najavljeno je odbijanje podrške od strane Laburista predvođenih Jeremyjem Corbynom, sjevernoirskih Unionista te škotskog SNP-a. Interesantno, DUP koji inače podržava vladu Borisa Johnsona, izjavili su kako neće prihvatiti Sporazum jer ne zastupa interese Sjeverne Irske kao dijela Ujedinjene Kraljevine.

Pomalo očekivano, Corbyn navodi kako je ovaj Sporazum gori čak i od onog što ga je ispregovarala bivša premijerka Theresa May, dok zajedno sa Nigelom Farageom zagovara nove parlamentarne izbore. Također, naglasio je i štetne posljedice koje nisu u korelaciji sa istinom, odnosno riječ je o ispraznim populizmima. Navodi kako Sporazum ugrožava sigurnost hrane, a pri tome zaboravlja kako je unutar Sporazuma kvalitetno reguliran ovaj pomalo osjetljivi britanski problem. Također, navodi kako Sporazum snižava standarde u zaštiti okoliša i radničkih prava, što je pogrešno jer zaštita okoliša se ne reflektira na spomenuti Sporazum, dok su jedino ugrožena prava radnika državljana Europske unije zbog još uvijek nešto nejasnije regulacije.

Prema trenutnoj konstelaciji odnosa, Johnson nema većinu od 320 zastupnika za ovaj Sporazum. Prema već utvrđenom obrascu, postoji mogućnost za odbijanjem Sporazuma ove subote, no sigurno bi se isti našao još nekoliko puta na glasanju u tom slučaju.

Čelnik Donjeg doma britanskog parlamenta, popularni Jacob Rees-Mogg, izjavio je kako Ujedinjena Kraljevina ima osiguran kvalitetan Sporazum koji jamči cijeloj UK uklanjanje nedemokratskog backstopa te kako bi kolege iz DUP-a trebali biti zadovoljni.

Više od tri godine traje politička agonija s predznakom Brexit. Unatoč novom Sporazumu, koji nastaje kao kompromisno rješenje uz implementaciju modela Irskog mora, tragično je promatrati pad nekad najveće parlamentarne demokracije zbog – unutarstranačkog pozicioniranja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *