Hoće li i ovo ljeto hrvatski političari pozdravljati sa ‘Selam alejkum’?

Od dugog popisa kriza koje Bosna i Hercegovina svakodnevno proživljava kao država, da se ne dogodi slučajno deficit koje, stigla je i migrantska.

Nepostojanje jedinstvenog sustava i neusklađenost nadležnih tijela u BiH sada se pokazuje kao veliki izazov, ne samo svakodnevnog života stanovnika BiH, već izazov međunarodne sigurnosti. Vlastite vizije pojedinaca koriste se i u ovoj situaciji u dnevnopolitičke svrhe pa tako oni koji Ustav BiH, odnosno Daytonski sporazum krše godinama sada za isto optužuju druge, a kakva bi to kriza bila da se u nju ne upakira optužba prema Hrvatima da žele iskoristiti priliku i uspostaviti granice trećeg entiteta.

Preko tisuću kilometara duga kopnena granica između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske postala je nova migrantska ruta na putu migranata prema Europskoj uniji. Procjene o broju migranata u BiH sežu od 3500 do 7000 osoba, a kako nije ni za očekivati da neka služba BiH zna točan broj, nadamo se da ga hrvatske službe barem približno znaju, svjesne da ni državljani BiH uglavnom ne žele ostati tamo, a kamoli migranti. Podatak koji je poznat je onaj da je broj ilegalnih ulazaka u Hrvatsku za 58% veći u odnosu na isti period 2017. godine.

O migrantskoj krizi u BiH očitovala se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović: „”Republika Hrvatska učinit će sve da zaštiti svoju granicu i spriječi sve pokušaje nezakonitih prelazaka državne granice i u tome raspolaže svim potrebnim sredstvima. U tome smo spremni pomoći i Bosni i Hercegovini”.

Nestabilna Bosna i Hercegovina jedna je od prijetnji nacionalnoj sigurnosti Hrvatske, a posljedice nesposobnosti BiH da se suoči s ovim sigurnosnim izazovom svakako će osjetiti RH. Možda je ovo trenutak u kojem će se pokazati cijena dugogodišnjih krivih politika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Poznavatelji pograničnih područja svjesni su da će biti gotovo nemoguće spriječiti ilegalne ulaske iz Bosne i Hercegovine ako se ponovi broj migranata iz posljednje krize koja je zahvatila Hrvatsku 2015. godine. Sustavna i strateška politika prema BiH? Selam alejkum!

Nevena Bjeliš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *