Gradonačelnik Londona zahtijeva novi referendum o Brexitu: Realnost ili populizam?

U kolumni za list Observer, londonski gradonačelnik Sadiq Khan poziva na održavanje drugog referenduma o britanskom napuštanju Europske unije zbog unutarnjih opasnosti po Veliku Britaniju – loša gospodarska situacija, gubitak pola milijuna radnih mjesta, nedostatak medicinskog osoblja, kao i najava čestih građanskih nemira.

Iako vrlo utjecajan među političarima, Khan nema direktnu ulogu u procesu za Brexit. Kako bi ojačao vlastiti autoritet u Velikoj Britaniji, sve češće medijski istupa protiv aktualne premijerke Therese May za koju tvrdi kako ‘njena vlada izgleda nepripremljeno i nedoraslo situaciji’.

Sadiq Khan, u medijima prezentiran kao britanski Barack Obama po pitanju govornog nastupa, navodi nedostatak kvalitetnih rješenja, no zadržava se na preliminarnoj argumentaciji, odnosno iznosi problem, ali bez kreiranja kvalitetnog rješenja za isti. Čestim kritiziranjem ne ostavlja dojam kako je usmjeren na rješavanje već ranije navedenog problema, nego iskazuje potrebu za dodatnim pozicioniranjem što je uobičajeno u političkim krizama.

Iako pripadnik mekog krila Laburista, Khan izbjegava direktne napade na Konzervativnu stranku koja je inicirala prvi referendum kako bi osnažila tadašnjeg premijera Davida Camerona. Razlog treba tražiti i u nejasnoj unutarstranačkoj politici Laburista koji ne uspijevaju niti dvije godine nakon referenduma ‘iskoristiti’ krizu vlasti – čak ni na retoričkoj razini.

Pomalo paradoksalno izgleda situacija u kojoj Khan prezentira samog sebe kao primarnog borca protiv sveprisutnog populizma, a već u sljedećoj izjavi govori o ‘vraćanju ključnog pitanja u ruke naroda, a ne politike‘.

Posljednje ankete iniciraju spremnost Britanaca za novim referendumom, odnosno svjesnosti vlastitih pogrešaka na prvom referendumu. No, kako bi se drugi referendum uopće održao, a u konačnici i proveo, potrebno je staviti u primaran fokus argumente, a ne populizam, jer je zaista paradoksalno da se protiv populista bore – populistima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *