Govor ‘prve žene Europske unije’: naglasak na stvaranju zajedničke europske vojske

Jučerašnji dan u Strasbourgu protekao je u znaku Angele Merkel, odnosno dugoočekivanog govora o budućnosti Europske unije.  Očekivano, najveću medijsku pozornost dobila je izjava o potrebi za stvaranjem zajedničke ete kompaktne europske vojske kao dopune NATO savezu. Smatram da bismo trebali raditi na tome da stvorimo uvjete da se jednoga dana uspostavi zajednička europska vojska – navodi Merkel uz objašnjenje zašto spomenuta vojska ne bi bila u koliziji s NATO-om.

Kao što je očekivan kontekst govora, s već spomenutim naglaskom na ‘europskoj vojsci’, očekivane su i reakcije europarlamentaraca. Euroskeptici, predvođeni dvojicom zastupnika, jasno su dali do znanja što misle o zajedničkoj vojsci, ali i politikama koje provodi ‘prva žena Europske unije’. Naime, za vrijeme govora je osvanuo i transparent Merkel muss weg, odnosno Merkel mora otići.

Nisam znala da među vama ima i vukova – odgovorila je Merkel na provokacije te nastavila svoj proeuropski govor kao da se ništa nije dogodilo. Osim vojske, koju je prezentirala nešto opreznije nego francuski predsjednik Emmanuel Macron, Merkel prioritete Europske unije postavlja na stabilnosti ekonomske i monetarne unije te zajednički, europski stav prema migrantima izbjegličkim valovima. Po pitanju izbjeglica i dalje nismo ujedinjeni onoliko koliko bih voljela da jesmo. Smatram da smo dužni prepustiti jedan dio svoje suverenosti nad državnim granicama Europskoj uniji – navodi Merkel uz novu i očekivanu reakciju euroskeptika.

Manfred Weber, nedavno izabrani kandidat EPP-a za budućeg šefa Europske komisije, očekivano podupire prezentirane smjernice, iako pritom radi pogrešku nedosljednosti. Naime, prije nekoliko dana u vlastitom govoru naglašava važnost suvereniteta državnih granica. Očekivano, nekoliko zastupnika manjih europskih grupacija iskoristilo je priliku predstaviti vlastite programe i politike kako bi ‘ugrabili dobiveni medijski prostor’, no najzanimljivija opaska prema Merkel dolazi od strane predstavnika konzervativaca i reformista koji navodi kako je sam govor bio lijep i zanimljiv, ali da ga je mogao izložiti bilo koji europski političar, pa čak i Martin Schultz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *