FORMIRANA ŽUTO-ZELENA VLADA: Snažna politička poruka Carla Cottarellija

Nakon gotovo tri mjeseca postizbornih pregovora formirana je 65. vlada talijanske republike uz povratnika Contea kao novog premijera. Unatoč teškim pregovorima, talijanski predsjednik Mattarella dobio je jamstvo kako će Italija ostati u eurozoni.

Ono što je prije nekoliko dana bilo nezamislivo nakon stavljanja predsjedničkog veta na ključno mjesto ministra gospodarstva koji je prema kosturu nove vlade trebao biti talijanski ekonomist Paolo Savona, sinoć je realizirano na oduševljenje javnosti. Veto je djelomično uspio, Savona neće biti ministar gospodarstva ali će aktivno sudjelovati u novoj vladi kao ministar za europske odnose.

Ključnu ulogu za formiranje nove talijanske vlade odigrao je Carlo Cottarelli zbog mogućnosti da se ipak formira vlada sa strankama koje su pobijedile na talijanskim parlamentarnim izborima. Snažnom porukom kako je ‘politička vlada najbolje rješenje‘ Cottarelli vraća politiku prema njenom primarnom smislu – slušanje volje većine birača što su prisutni predstavnici medija popratili snažnim pljeskom.

Predvodnici nove vlade, Luigi Di Maio te Matteo Salvini kreiraju novi europski put za Italiju. U vladi sudjeluju kao potpredsjednici vlade, ali i kao predvodnici ministarstva unutarnjih poslova (Di Maio, M5S) te ministarstva rada i razvitka (Salvini, Liga).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *