EUROPA NA POVIJESNOJ PREKRETNICI? Formira se prva protuestablišmentska vlada, Conte novi talijanski premijer

Giuseppe Conte, politička enigma te profesor prava novi je talijanski premijer prema svim relevantnim talijanskim medijima. Postizborni dogovori, koji su se prolongirali na gotovo tri mjeseca, pri kraju su ako je vjerovati izjavama Luigia Di Maia, predvodnika populističkog pokreta Movimento cinque stelle.

Budući premijer ‘žuto-zelene vlade’ izazvao je i prvu aferu, u Italiji i ne toliko rijetku. Naime, Conte u biografiji navodi kako je pet godina, od 2008. do 2013. godine proveo na New York University iz kojeg su poslali službeno priopćenje kako osoba s tim imenom nije upisana u sveučilišni arhiv ni kao student ni kao član fakulteta. Ono što bi moglo posebno zainteresirati talijansku javnost je činjenica kako je riječ i o stručnjaku u upravljanju velikim korporacijama.

Za očekivati je da će nova talijanska administracija prisegnuti do kraja ovog tjedna, a nakon toga ostaju otvorena pitanja poput izlaska Italije iz Eurozone. Zabrinjavajuće za čelnike iz Bruxellesa jest vrijeme, odnosno – koliko ovakav savez može opstati. Italija kao četvrto europsko gospodarstvo otvara novi politički put modernističkih, ali prije svega populističkih stranaka koje će dolaskom na vlast morati mijenjati vlastite izborne programe, u ovom slučaju čvrste argumente populističkih predvodnika ako isti žele promjene ili barem – izdržati cijeli mandat.

Matej Brečić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *