Euforija nakon izjave Zorana Milanovića potvrđuje mit o slaboj memoriji hrvatskih birača

Kandidat za predsjednika i bivši predsjednik Vlade Zoran Milanović posjetio je Osijek u sklopu predizborne kampanje. Tom prilikom pohvalio se kako je svoj ured na jedan dan izmjestio na Osječke ljetne noći, a da paradu s izmještanjem ureda neće raditi, što je retorički promatrano, nešto kvalitetniji napad i pokušaj diskreditiranja Kolinde Grabar Kitarović i njenog izmještanja ureda diljem Hrvatske.

Izjavu za medije obilježio je stav po pitanju slanja hrvatske vojske u Afganistan. To nije naš rat, to nije čak ni NATO-ov rat – navodi Milanović koji nije propustio priliku naglasiti kako je upravo njegova vlada smanjila broj hrvatskih vojnika u Afganistanu s 350 na 50.

Iako nije službeno započela kampanja za predsjedničke izbore koji nas očekuju krajem godine, potrebno je naglasiti kako stavove i izjave predsjedničkih kandidata moramo podržati kroz prizmu razvitka slobode govora i mišljenja, pa čak i ako ste Katarina Peović koja zagovara kontradiktorni demokratski socijalizam 21. stoljeća (?!). Na tragu toga je i izjava Oscara Wildea – Možda se ne slažem s tobom, ali ću braniti do smrti tvoje pravo da napraviš budalu od sebe.

Isprazno i promašeno: (marginalni) političari današnju tragediju iskorištavaju za – političku profilaciju i dezinformiranje

No, iako zagovornici istinske slobode govora, a ne one koja pojedincu ili grupi u tom trenutku ide u prilog, to ne inicira da te iste izjave prihvaćamo olako, odnosno da izbjegavamo kritički promišljati nad istima. Reakcije nakon izjave predsjedničkog kandidata Milanovića još uvijek ne jenjavaju – liberalni krugovi većinom podržavaju ovakvu retoriku, dok konzervativniji, ali i stručni dio javnosti navodi pogreške pri potencijalnoj vojnoj, ali i političkoj situaciji napuštanja Afganistana.

U slobodi govora obje strane pobjeđuju, a u politikantstvu uvjerljivo – Zoran Milanović. Pozivanje na stanje u vojsci za vrijeme njegovog mandata dokazuje koliko hrvatski birači imaju slabu, na trenutke i oštećenu memoriju. Ovakvim izjavama javnosti je iniciran zaključak kako je upravo za vrijeme vlade Zorana Milanovića u hrvatskoj vojsci sustav bio uređen, posložen i dostojan hrvatskih vojnika, a promatramo li realnu sliku, zaključak ne može biti više u krivu.

Već legendarni remont MiG-ova u Ukrajini, gašenje vojarni, smanjenje plaća i vojnog proračuna samo su neki od primjera zašto je nametnuti zaključak daleko od realnosti. No postoje i pozitivne strane te izjave, ipak je riječ o zaključku koji (konačno) tjera na razmišljanje hrvatske birače.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *