Emmanuel Macron zaoštrio retoriku: upozorio na jačanje ekstremne desnice

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je na porast krajnje desnog nacionalizma usporedivši trenutnu političku situaciju u Europi s onom koja je prethodila Drugome svjetskom ratu. Za francuske regionalne novine izjavio je kako je prešutno prihvaćanje takve političke odrednice omogućilo strelovit uspon Hitlera te Mussolinija u vrh europske politike.

Na novinarsko pitanje je li pretjerao usporedivši današnje desno orijentirane nacionaliste s nacistima i fašistima, Macron je rekao da su vremena drugačija, ali je zatim upitao: Tko je pobijedio na zadnjim europskim izborima u Francuskoj? Nacionalna fronta, na koju su se, kako se čini, svi već priviknuli. Tko je bio drugi na posljednjim regionalnim izborima u sjevernoj Francuskoj? Nacionalna fronta. Tko je ušao u drugi krug predsjedničkih izbora? Nacionalna fronta.

Iako često naglašava opasnost desnog populizma, Macron koristi priliku dodatnog etiketiranja Nacionalne fronte te njene liderice Marine Le Pen u pokušaju minimaliziranja anketa koje pokazuju kako je spomenuta stranka pretekla Macronovu stranku uoči izbora za Europski parlament.

Želim skrenuti pozornost na ova pitanja: Povećavaju li se nacionalistički osjećaji? Da. Povećava li se u europskim zemljama broj onih koji potiču konflikte i obračune? Povećava. Moramo se suočiti s ekstremizmom i nacionalizmom i riješiti se temeljnih uzroka nejednakosti koje vladaju. To je upravo ono što ja nastojim činiti – navodi Macron. Iako je predsjedničku kampanju gradio na ekonomskim temama, Macron ulazi u direktne svjetonazorske te političke podjele kako bi pripremio francusku javnost na nadolazeće izbore za Europski parlament. Etiketiranjem sebe kao ‘proeuropskog naprednjaka’ u odnosnu na euroskeptike te političare iz redova krajnje desnice, Macron manifestira u retorici i strah od nešto težeg poraza na već spomenutim izborima, pogotovo u kontekstu sadašnje, rekordno niske popularnosti od 21%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *