Zoran Milanović – posljednji izravno izabrani hrvatski predsjednik?

Ova 2020. godina sve nas je iznenadila i šokirala, pa je Zoran Milanović u sasvim skladu s njom. Prvenstveno, njegova pobjeda je politički šok jer je bio teški autsajder. Ali treba biti pošten, pa priznati, pokraj Kolinde Grabar Kitarović i njenih suludih izjava tijekom kampanje trebao je samo šutjeti i to je napravio. Jedan od najgorih premijera u povijesti samostalne zemlje postaje predsjednikom uz pomoć svoje protivnice. Ono što je šok za njega je njegova komunikacija i javni nastupi. Prije svega, to više nije onaj Milanović koji se svađa sa susjedima, koji pada s tenka kao da je na snimanju Nemoguće misije, koji se ljudima u Gunji žali nakon katastrofalnih poplava 2014. godine zbog puknuća cijevi u stanu.

Novi Milanović je smiren, odmjeren, uz umirujuće i pozitivne izjave s obzirom na okolnosti u 2020. godini. Međutim, u javnom prostoru se često polemiziraju njegove radne navike i poneke sporne izjave. Mnogi su se zgražali nad njegovom izjavom kako neće izaći na parlamentarne izbore, da kao predsjednik Republike Hrvatske to ne smije učiniti te da tako krši Ustav. Inače, ovo je zemlja puna samoprozvanih stručnjaka, pa tako i ustavnih stručnjaka. Zoran Milanović zapravo nigdje nije prekršio svoje ovlasti niti Ustav Republike Hrvatske. Kao predsjednik države jedini je izravno izabran na visoku funkciju, prema tome predstavlja sve građane i ne smije pozivati na potporu određenoj političkoj opciji. No, kao građanin ima pravo iskoristiti svoje ustavno pravo da učini sa svojim glasom što želi.

U zemlji u kojoj netko postaje saborski zastupnik s 19 glasova, gdje nema novčanih kazni za neizlazak na izbore kao što to imaju Australija, Kanada i Norveška, zašto je sporno što građanin Milanović neće izaći na izbore. U svakom slučaju predstavlja predsjednika većine, s obzirom na to da je na izbore izašlo nešto više od polovice građana s pravom glasa, točnije njih 51,61%. Kao građanin ove zemlje, iskoristio je svoje ustavno pravo o tajnosti glasovanja.

Zoran Milanović svojim ponašanjem koje nije tipično za njega jasno nam daje do znanja da razmislimo koliko nas košta predsjednik države, krenuvši od raspisivanja izbora pa do Ureda. Predsjednik koji prema Ustavu raspisuje izbore za Hrvatski sabor te saziva njegovu prvu sjednicu svojim nedolaskom jasno je pokazao da je vrijeme za promjene. Ne one kozmetičke, nego prave. Vrijeme je da se pitamo jesmo li dovoljni bogati da imamo i premijera i predsjednika ili ga je dovoljno birati u Hrvatskom saboru s obzirom na ceremonijalnu ulogu koju ima. Kad vidite da netko u Hrvatski sabor uđe s 19 glasova, onda je opet bolje da narod ima zadnju riječ.

Zoran Milanović postao je slučajno predsjednik. Nakon Kolinde Grabar-Kitarović, ovo je još jedan ekstremni mandat. Koliko je Grabar-Kitarović bila vidljiva i plesala na rubu ustavnih ovlasti, toliko je Milanović nevidljiv i bježi od istih ovlasti. Ustav Republike Hrvatske je krut i nije podložan amandmanima, ipak zbog ulaska u Europsku uniju je izmijenjen. Može li još jednom biti izmijenjen po pitanju izbora i uloge predsjednika Republike?

Zoran Milanović je produkt apsurdnosti izbornog sustava i podjele najviše vlasti. Građani se ne trebaju čuditi njegovom odbijanju dolaska na konstituirajuću sjednicu. Izabrali su izravno svog čovjeka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *