Rezultat parlamentarnih izbora dokaz je kako građani ipak stavljaju Tuđmana ispred Tita

Na parlamentarnim izborima održanim 5. srpnja Hrvatska demokratska zajednica odnijela je veliku pobjedu i popriličan broj zastupničkih mandata ispred SDP-a. Iako (ne)očekivan rasplet, činjenica je kako HDZ i Andrej Plenković trenutno vladaju materijom, što su u konačnici građani i prepoznali. Čak i oni najoptimističniji znaju da nam slijedi gospodarska kriza zbog višemjesečne paralize aktivnosti, uz katastrofalnu turističku sezonu koja čini 20 posto hrvatskog BDP-a. Naravno, građani su svjesni da kriza dolazi ne zbog lošeg upravljanja, već zbog nevidljivog neprijatelja zvanog COVID-19.

Odgovorna politika stavljena je ispred oporbenih kritičara koji nisu kvalitetno komunicirali svoje ideje. O gospodarskim mjerama i spasu hrvatskog gospodarstva nismo čuli gotovo ništa. Ono malo što su bivši ministri uspjeli prezentirati široj javnosti – bolje da nismo. No, poprilično je zaživjela izjava sada već bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića kako je Josip Broz Tito ispred Franje Tuđmana. Osobe koja se nalazi u top 10 najsmrtonosnijih diktatora u 20. stoljeću u odnosu na osobu koja je predvodila hrvatski narod u oslobođenju teritorija i stanovništva. Iako će ovo ostati jedna od dominantnih tema unutar hrvatskog političkog diskursa, zamislite samo situaciju da Saskia Esken i Norbert Walter-Borjans iz njemačke Socijaldemokratske stranke uvrste najpoznatijeg njemačkog diktatora ispred primjerice Konrada Adenauera. Nezamislivo.

No, hrvatski građani odlučili su demonstrirati tko je za njih temelj ove države. Ako promatramo političke opcije kao primarno desne i lijeve, možemo zaključiti kako su hrvatski građani izabrali 90 zastupnika koji vlastitim političkim svjetonazorom dijele ideje prvog hrvatskog predsjednika. Građani su ovim izborima poslali jasnu poruku – Tuđman je ispred Tita.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *