Plenković ostvario veliku pobjedu, Možemo! i Most izvrsni. Nužan restart za Restart koaliciju i Škoru

Parlamentarni izbori sada su iza nas. Uvjerili smo se kako predizborne ankete ne znače pretjerano puno jer bi sada u Hrvatskom saboru imali prevladavajuću crvenu boju, odnosno relativni pobjednik bio bi SDP i njihov lider Davor Bernardić.

Umjesto njih, relativni pobjednici su HDZ i Andrej Plenković koji su ostvarili povijesni rezultat, dok su Možemo! i Most nezavisnih lista ostvarili jako dobre rezultate koje mogu dodatno kapitalizirati na idućim lokalnim izborima. Podbacili su Domovinski pokret Miroslava Škore, unatoč 16 mandata, te već spomenuti SDP i Davor Bernardić koji se povukao nakon izbornog debakla.

HDZ i Andrej Plenković

Ostvarili su najveću pobjedu Franje Tuđmana, odnosno od promjene političkog sustava. Naime, Ivo Sanader i HDZ 2003. godine ostvarili su identičan broj mandata kao i Andrej Plenković u nedjelju, no uz pet zastupnika iz kvote dijaspore, dok je HDZ sada u deset izbornih jedinica ostvario 63 mandata, uz tri mandata dijaspore.

Ovakav rezultat posebno utječe na slaganje vladajuće većine. Naime, za očekivati je kako neće biti teških pregovora i višemjesečnih političkih zastoja. Već je sada najavljena Vlada između HDZ-a i njihovih partnera s liste, Čačićevih Reformista, HNS-a i manjinskih zastupnika. Dovoljno za stabilnu većinu koja bi mogla funkcionirati bez međusobnih ucjena.

Parlamentarni izbori pokazali su da građani vjeruju Andreju Plenkoviću, smatraju ga liderom ove nacije. Također, svakako treba naglasiti da je iznimno bitno tko državu predvodi kroz nadolazeću krizu. Građani su prepoznali kvalitetan smjer i imaju povjerenja kako bi Vlada Andreja Plenkovića mogla krizu učiniti bezbolnijom i kraćom.

Restart i Davor Bernardić

Davoru Bernardiću dogodila se situacija koju je često naglašavao kod Plenkovića – loše i neprepoznatljive liste. Ako u priču nadodamo sučeljavanja, možemo se zapitati je li 41 mandat za Restart i previše? Loš rezultat ostvarila je i Hrvatska seljačka stranka, stranka koja je doživjela zaokret od narodnjačke do liberalne stranke u nekoliko godina zahvaljujući Kreši Beljaku.

Možemo! i Most

Dvije stranke profilirane kroz pokrete i aktivizam ostvarile su fantastičan rezultat. Zanimljivo će biti profiliranje unutar saborskih klupa za neke nove igrače na Mostovoj listi, poput Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića. Unatoč velikim razlikama između Možemo! i Mosta, postoji jedna sličnost – odbijanje sudjelovanja u vladajućoj većini.

Domovinski pokret Miroslava Škore

16 mandata prije godinu dana za ovu desnu koaliciju značilo bi veliki uspjeh. Zašto je sada ovo ipak neuspjeh? Definitivno dio leži u činjenici kako je Miroslav Škoro daleko od ponavljanja uspjeha sa predsjedničkih izbora, što je bilo i za očekivati. Veći je neuspjeh stvaranje percepcije kako će sudjelovati u Vladi bez Andreja Plenkovića koji ih je na ovim izborima demolirao. Sada neće niti sudjelovati u Vladi, osim možda pokojeg zastupnika koji se samoinicijativno odluči priključiti vlasti. Jer vlast je slast.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *