Odbijanjem nošenja maske Karolina Vidović Krišto nasljeđuje Pernara u Saboru

Globalna pandemija COVID-19 sve više uzima maha. Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama je blago rečeno kaotična, a pandemija je ozbiljno zahvatila Južnu Ameriku te Indiju koja je dugo odolijevala ozbiljnijoj epidemiološkoj slici. Pitanje je vremena kada će pandemija uzrokovati ozbiljnije implikacije za stanovništvo afričkog kontinenta koji nema dovoljno bolničkog kapaciteta ni za redovna liječenja.

Europske države suočavaju se s novim valom, bio on tek nastavak prvoga ili službeno drugog vala, dok Hrvatska bilježi nakon idealnog svibnja i lipnja epidemiološki skok u srpnju. Donesene preporuke su poprilično jasne – maske u zatvorenim javnim prostorima moraju se nositi.

Novi saziv Hrvatskog sabora donio je i stare probleme – destrukciju umjesto konstruktivnosti te provokacije i smiješne retoričke crtice umjesto argumentirane rasprave.

Posebno se ističe pomalo buntovno ponašanje nove zastupnice Karoline Vidović Krišto koja je odbijala nošenje maske.

Markotić je jedan od stručnjaka u mainstream medijima, ali ima niz epidemiologa koji govore suprotno. Nisam kompetentna, ali sam oprezna s nečim što kaže samo dvoje ljudi“, izjavila je zastupnica Vidović Krišto.

Smisao kritičkog promišljanja je vrlo jasna – odbijanje olakog, ponekad i naivnog političkog autoriteta. No, ovdje upaljeno kritičko promišljanje donosi sasvim drugu dimenziju – nošenje maske prema svim relevantnim znanstvenim studijama štiti druge, dok mogućnost zaraze čini 30 posto manjom. 30 posto nije mala brojka, a građani su za vrijeme pandemije naučili i što znači eksponencijalni rast, a 30 posto u takvom rastu igra veliku, po živote presudnu ulogu.

Vidljivo je samo jedno – Ivan Pernar je dobio dostojnu zamjenu u Hrvatskom saboru. A građani su se ponadali kako je era Živog zida ipak gotova. Političko pozicioniranje tek je počelo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *