(Ne)popularno mišljenje: Svjetonazorske teme su važne

Danas bi i službeno trebala započeti predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji nas očekuju 5. srpnja. Iako je kampanja već u puno jeku, čemu svjedoče i medijska gostovanja, politička pozicioniranja i aktivnost na društvenim mrežama, danas bi trebali saznati finalne obrise koji će okupirati hrvatsku javnost u nadolazećim danima i tjednima.

Često se postavlja pitanje jesu li svjetonazorske teme dobrodošle u javni prostor za vrijeme predizborne kampanje. Također, nerijetko hrvatska ljevica i liberalna scena kampanju provode na način da se diskreditira svakoga tko potencira svjetonazorske teme. S druge strane, postoje političari koji svoju političku karijeru mogu zahvaliti isključivo svjetonazorskom pozicioniranju. Tko je ovdje u pravu? Istina je uvijek negdje između.

Apsolutno je promašena teza kako su svjetonazorske teme nepotrebne u kampanjama. Već ranije navedeno, ljevica i liberali diskreditiraju svakoga tko se želi svjetonazorski pozicionirati. Zaboravljaju pritom da je i takav pristup svjetonazorsko pozicioniranje jer svjetonazor nije isključivo vezan uz pitanje pobačaja nego se isti disperzira i kroz ekonomska / gospodarska pitanja, pitanja sigurnosti i zaštite, bolje zdravstvene skrbi, digitalizacije i modernizacije.

Nadam se kako će ova misao poslužiti onima koji su protiv svjetonazorskih tema u političkom diskursu jer bi se vrlo lako moglo protumačiti kako su protiv razvoja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *