Kratkoročno pamćenje hrvatskih birača ispred realnosti

U Hrvatskoj se neposredno prije parlamentarnih izbora COVID-19 te bilježimo veliki porast zaraženih osoba. Doduše, prema izjavama stručnjaka, nikada nije niti otišao, no činjenica je kako smo nekoliko tjedana brojali ravno nula dnevno zaraženih osoba od ovog nevidljivog neprijatelja.

Ovaj porast nije karakterističan za Hrvatsku, potpuno otvaranje granica i svih gospodarskih aktivnosti rezultiralo je porastom broja oboljelih u velikom dijelu europskih zemalja. Jednostavno – više se ne može gušiti gospodarska aktivnost jer su državni sustavi već sada prepoterećeni.

Prije nekoliko tjedana, u jeku najvećeg vala pandemije i potresnih scena prvenstveno iz Italije, Hrvati su svaku večer pljeskali herojima – zdravstvenim djelatnicima, Nacionalnom stožeru te hrabrim djelatnicima koji su ostali zadnja crta obrane od potpunog gašenja svih gospodarskih aktivnosti. Sada je slika nešto drugačija, javnost je okrenuta od Nacionalnog stožera, no bez velikog razloga.

Potenciranje teme Nacionalnog stožera kao aparata koji je građane dva mjeseca lišio svih slobodi je, nažalost, prevladalo u javnosti. Nema više pljeskanja i crteža. Vjerujem da to nisu niti tražili, kao ni političko pozicioniranje oporbe koja pokušava diskreditirati njihov rad. Gdje je nestala težnja javnosti za stručnošću?

Takvih političkih pozicioniranja nagledali smo se u prošlosti. Ono što je opasno je narušen legitimitet Nacionalnog stožera u ovim trenucima kada brojimo najviše zaraženih od 1. travnja. Hoće li oporba preuzeti odgovornost i za to?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *