Kako je pandemija s virusom Covid – 19 Plenkoviću dala povijesnu šansu kakvu je samo imao Tuđman?

O pandemiji s virusom Covid – 19 već je dosta novinskih kartica ispisano, društvene mreže gore od raznih šala ili teorija zavjera ili motivirajućih poruka. Gubici se zbrajaju, nažalost trenutno se zbrajaju gubitci ljudskih života, oni ekonomski zapravo tek će se zbrajati. Posljedice se naziru, ali zapravo nitko sa sigurnošću ne može reći što nas sve čeka.

Mnogi govore kako naši životi nakon ovoga neće biti isti. Osobno se ne  slažem s tom teorijom. Masa će ostati ista. Današnji prilog iz Kine za jedan od središnjih dnevnika u najbanalnijoj izjavi je opovrgnuo ovu teoriju da ništa više neće biti isto. Reporter je upitao djevojku što će sad nakon izolacije, a ona je rekla pa u šoping da nadoknadim ova tri mjeseca, dok je mladić rekao da će s prijateljima slaviti danima propuštenu Kinesku novu godinu. Ljudske navike koje smo poprimili živeći u ovom društvu se ne mijenjaju jednom pandemijom.

Istina, ona je urodila određenom solidarnošću jer nažalost samo u tragedijama sjetimo se pomoći. Kada smo sami neposredno ugroženi , kada osjetimo da nas čeka borba za goli život i da nam prijeti izvanredno stanje, masa se osjeti ugrožena. Carl Schmit je o tome pisao, ali to je tema za nešto drugo. Da se vratimo in medias res ništa po završetku pandemije ništa bitno se neće promijeniti.

Hrvatska će i dalje kaskati s reformama, nizat ćemo loše političare, ali jedno je sigurno da će se Andreju Plenkoviću sve promijeniti. Aktualnom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Nova godina krenula je katastrofalno. Njegova kandidatkinja za predsjednicu izgubila je izbore, Igre prijestolja u nikad mirnom HDZ – u krenule su u maniri HBO uzdanice, rejting stranke i njegov osobni rušio se svakim novim istraživanjem javnog mnijenja.

Pomoglo mu nije ni prilično impozantno otvaranje predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europe. Kao da sve to nije dovoljno, njegovi ministri zadnji preostali iz saziva Vlade 2016. godine odlučili su demonstrirati zašto im tamo nije mjesto.

I kada se sve za premijera činilo izgubljenim, u ruke mu pada pandemija s virusom COVID – 19, a s njime i novi ministar, tadašnji pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš. Ministra Kujundžića odavno je trebao smijeniti. Iako se radi o vrhunskom liječniku, odavno je bilo jasno da u javnom prostoru u vidu donositelja odluka se ne snalazi i da je odgovoran za potpunu propast zdravstva. Objektivno on je bio posljednji čavao u lijesu do kojeg su dovele godine promašenih politika. Imenovanje široj javnosti nepoznatog Vilija Beroša sve je iznenadilo, osim one koji ga znaju. Sada se svi pitamo gdje su ga skrivali sve ove godine.

Vili Beroš postao je sinonim strateške, promišljene borbe protiv virusa COVIDA – 19, uz njega ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dobiva izvrsne poene, narod počinje vjerovati i policiji,  bitka u HDZ – u završava se u korist Andreja Plenkovića. Rezultat je 6:0.

Posljednji Crobarometar itekako ide Plenkoviću u prilog, jer HDZ je nakon tri mjeseca pada vratio prednost nad SDP–om. HDZ je ponovno prvi izbor birača i imaju potporu od 25,2 posto.  Građani prepoznaju Vladinu odlučnost, vjeruju u Stožer i institucije te raste broj onih koji podupiru rad Vlade. Ako to pretočimo u brojke situacija izgleda ovako, Vlada u borbi protiv koronavirusa dobiva sve veću potporu,  iako 51 posto i dalje ne vjeruje u rad vladinih institucija, ali taj broj je u padu, posebno nakon potresa u Zagrebu, dakle 37 posto podupire rad Vlade, dok je neodlučnih 12 posto. Andrej Plenković bilježi veliki porast popularnosti, to se dogodilo  prije potresa. Tako se probio nakon dugo vremena u sam vrh, pozitivnim ga ocjenjuje 54 posto ispitanika, a negativnim njih 38 posto.

Kada se napravi suma sumarum, nakon dugo vremena Hrvati vjeruju u institucije. Zašto? Zato što je Hrvat mitološko biće duboko institucionalno opredijeljeno i vezano za iste. Hrvatski narod je imao burnu i krvavu povijest, ali malo toga je naučio. Ruku na srce uvijek se vrlo rado vraćao starim pogreškama, jer čemu mijenjati ono poznato.

Zato mogu reći da život nakon COVIDA – 19 neće se ništa razlikovati nego prije. Izbori će biti na jesen, a Hrvati će imati koga zaokružiti s ponosom nakon ratnih 90 – ih. Hrvati vole imati vanjskog neprijatelja, vole čvrstu ruku, vole reći na kavama kako je on vodio nas u teškim vremenima. Hrvatski narod je narod sljedbenik, potrebno je malo sreće, malo mudrosti, malo rata ili pandemije i da dobijemo Velikog vođu. Nekog tko zna upravljati institucijama i narodom.

Andrej Plenković će dobiti novi mandat vrlo sigurno. Ne smijemo biti pretenciozni pa reći 100 posto, ali šanse su realne i objektivne. Nakon dugo vremena za kolaps hrvatskog gospodarstvo, krah turizma koji osim sunca i mora nikad ništa drugo nije nudio, loših političara, poražavajući broj iseljenika imamo krivca. Za sve je kriv  COVID – 19. Pandemija koja u Hrvatskoj ne traje realno ni 20 dana kriva je za sve, ona je uništila hrvatsko gospodarstvo, na vlast dovela loše političare, kriva je za propast turističke sezone.

Svaka pohvala treba i mora ići Stožeru, ali to je njihov i onako posao. To su ljudi koji su školovani za to, svoj profesionalni život su posvetili upravo tome da pandemije poput ove dočekaju spremni.

Kako su Tuđmanu ratne 90 – te i hrabri vojnici donijele kolektivni zaborav, tako će pandemija virusom COVID – 19 donijeti isto. Zašto mijenjati ono što je provjereno? Zašto mijenjati nekog tko je s promašenim politika doveo do kolapsa zdravstva, kada sad vidimo da naše zdravstvo funkcionira? Funkcionira zato što je Andrej Plenković prije  svega diplomat i političar koji je dovoljno mudar da ostane sa strane i skuplja poene, dovoljno pragmatičan da  pusti struku da radi svoj posao. Oni i onako neće na izbore, nego samo kao glasači.

Da zaključimo s jednom porukom koja se u moru svih Instagram bedastoća i razonoda krije od mladih onima koji su rizična skupina: Mi ostajemo doma kako bi vi stariji mogli živjeti. Učinite nam uslugu pa ostanite i vi doma kada su izbori.

Mladi hoćete li sami sebe poslušati. Hoćete li sami sebi znati odgovoriti gdje si bio 2020. godine? Vidjet ćemo se nakon izbora na jesen, tada ćemo i znati odgovor na pitanje gdje si bio 2020. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *