Izaći ili ne izaći – pitanje je sada

Predsjednik Zoran Milanović nastavlja s pomalo neodlučnim komentarima po pitanju izlaska na izbore.

Ja nisam analitičar, ja sam izabrani predsjednik Republike Hrvatske i prema Ustavu uloge koja je stavljena s razlogom u rezervat i ograničenja. Kad tako definirate predsjednika Republike, krajnje je licemjerno očekivati od njega nešto. On treba pozvati, ali sam bi se trebao suzdržati. Moja je poruka glasajte, a ja ću vidjeti, jer ne želim da se uz moje djelovanje pripisuje bilo kakva pristranost“, naglasio je predsjednik Milanović.

Prethodna izjava, gotovo identične poruke, izazvala je oštre osude za potkopavanje demokracije, ali isto tako je prouzročila i klasične stranačke poruke podrške prema nekadašnjem SDP-ovom predsjedniku Vlade. Tko je u pravu u ovoj priči? Kritičari koji naglašavaju štetnost ovakvih izjava ili “progresivni” sljedbenici koji će ionako podržati sve što kaže Zoran Milanović? Istina je ipak na strani kritičara koji su uspjeli argumentirati svoj stav.

Zoran Milanović direktno je izabran voljom građana i to nemalim brojem glasova. Kao takav predstavlja osnovni smisao demokracije – direktno izabranu osobu koja zastupa stajališta i politike pojedinaca ili skupina koje su izabrale predsjednika. Slično je sa preferencijalnim glasovanjem gdje građani biraju svoje zastupnike u Hrvatskom saboru prema viziji, programu ili simpatičnosti.

Svatko, tko ispunjava osnovne uvjete, ima pravo birati svoje predstavnike, svoje “političke vladare” i svoje krojače gospodarske, međunarodne, zdravstvene i bilo koje druge sudbine. Upravo zbog takvog smisla demokracije, apsolutno je promašeno izjaviti kao političar koji je biran direktno od građana kako je upitan izlazak na izbore zbog navodnog straha od pitanja novinara za koga je isti glasovao.

Kao glasnogovornik, saborski zastupnik, predsjednik Vlade i predsjednik RH Zoran Milanović zasigurno je naučio odgovarati i na ona nešto manje ugodna pitanja naših novinara. Očito, ne i kada su parlamentarni izbori u pitanju. Izaći ili ne izaći – pitanje je sada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *