Hrvatskih 11 godina u NATO savezu

Prije jedanaest godina, 1. travnja 2009., Hrvatska je postala članica NATO saveza te time ostvarila prvi od dva glavna nacionalna cilja na europskoj i međnarodnoj sceni nakon stjecanja samostalnosti i međunarodnog priznanja.

Prvog dana travnja 2009. godine tadašnja hrvatska veleposlanica u SAD-u gospođa Kolinda Grabar-Kitarović deponirala je u američkom ministarstvu vanjskih poslova Protokol o pristupanju te je tim činom Hrvatska postala i službeno punopravna članica NATO saveza.

Danas, Organizacija Sjevernoatlantskog sporazuma čini savez od 30 država članica iz Sjeverne Amerike i Europe s ciljem očuvanja mira i sigurnosti, političkim te vojnim putem. Republika Hrvatska se u ovih jedanaest godina afirmirala kao jedan od najsnažnijih zagovaratelja daljnjeg proširenja NATO-a na području jugoistoka Europe, što je vidljivo ulaskom Sjeverne Makedonije kao 30. članice Saveza prije nekoliko dana.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u svojim čestitkama povodom 11. obljetnice članstva naglašavaju kako je Republika Hrvatska postala ravnopravni saveznik koji s ostalim državama članicama doprinosi izgradnji europske i svjetske sigurnosti te oblikuje politiku Saveza, a s druge strane dugoročno se riješilo temeljno pitanje vlastite sigurnosti. Admiral Hranj ističe kako Hrvatska vojska i dalje ostaje temeljna institucija države za njezinu obranu te pouzdan i snažan čimbenik u suočavanju s nadolazećim izazovima, a hrvatski vojnik brend, poštovan i cijenjen od strane saveznika, po riječima ministra Krstičevića.

                                    „Više vam nikad nitko neće oduzeti slobodu“

                                                George W. Bush, Zagreb 2008.

U nadolazećem razdoblju NATO Savez i njezine države članice očekuju mnogobrojni izazovi uzrokovani pandemijom korona virusa, budući da nas zasigurno očekuje nova ekonomska kriza, možda i veća od one iz 2009. godine, a samim time otvaraju se novi potencijali međunarodni sukobi, posebice u Siriji te novi veliki migrantski val s područja Turske.

Nedvojbeno se može reći kako je nakon jedanaest godina članstva, Republika Hrvatska postala važan kotačić u kreiranju politike Saveza, a Hrvatska vojska pouzdan i snažan saveznik u svim NATO misijama u kojima sudjeluje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *