Djelomično (ne)točan govor Emmanuela Macrona

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u novom The Economistu progovara o velikim nadolazećim problemima za NATO savez i Europu, odnosno Europsku uniju. Naglašava kako se Europska unija trenutno nalazi na rubu zbog nemogućnosti oslanjanja na Sjedinjene Američke Države, a isto vrijedi i za NATO, odnosno činjenica kako se više od SAD-a ne može očekivati da stane na ispravnu stranu. “Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora”, navodi Macron.

NATO savez izgubljen u ekonomskim pogledima

Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika NATO-a i trenutno prisustvujemo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinacije, naši interesi na kocki. To što se događa je golemi problem za NATO. Angažirali smo se u borbi protiv Islamske države. Paradoksalno je što američka odluka i turska ofenziva u oba slučaja imaju isti ishod: žrtvovanje naših partnera na terenu koji su se borili protiv IS-a, Sirijskih demokratskih snaga”, nastavlja Emmanuel Macron.

Prema ovoj izjavi, kao i mnogima unutar samog intervjua, dolazi sljedeći zaključak – Donald Trump NATO savez promatra isključivo kao ekonomski savez. Također, navodi kako on neumorno radi na uspostavi kvalitetnih odnosa s američkim predsjednikom, no kako ne dijele zajedničku ideju o europskom projektu. No je li baš tako?

Sjevernoatlantski savez osnovan je 1949. potpisivanjem Sjevernoatlantskog ugovora između dvanaest država tadašnjeg zapadnog bloka. Ono što ga određuje je vojna i politička pozadina samog saveza. Promatramo li samo vojni dio saveza te vojne potrebe, dolazimo do zaključka kako je industrija oružja jedna od najunosnijih gospodarskih grana na svijetu. Samo u 2016. godini, znači prije vladavine Donalda Trumpa, stotinu vodećih proizvođača oružja i vojne opreme u svijetu ostvarili su ukupno 375 milijardi dolara prihoda. Predvodnica tadašnje liste je kompanija Lockheed Martin, poznata po proizvodnji borbenih zrakoplova (modeli F-35 i F-16) koja je uprihodila 47,985 milijardi dolara. 

Nije prvi put da Macron ne razumije ili ne želi razumjeti smisao globalne ekonomije. Poznat je po izjavi kako će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Brazila, a sama izjava se nimalo ne razlikuje od populističkih ispada protiv kojih se on toliko beskompromisno bori. Još kad bi shvatio, kao uostalom i kod vojne industrije, kako blokiranje slobodne trgovine predstavlja lose-lose situaciju.

U nastavku Macron promišlja o jačanju vojnih kapaciteta i stjecanja strateške autonomije, a s druge strane potencira strateški dijalog s Rusijom za koji će trebati vremena. Strateška autonomija i postoji, unutar oblika PESCO-a, odnosno strukturalne integracije koju provodi 25 država od 28 nacionalnih oružanih snaga država članica Europske unije (uključujući Hrvatsku) na temelju članka 42.6 i Protokola 10 Ugovora o Europskoj uniji u sklopu Zajedničke sigurnosne i obrambene Unije (CSDP).

Europa koja se mora probuditi

Francuski predsjednik, doduše nešto manje dramatičan, za Europu navodi kako se mora hitno probuditi ili će u suprotnom biti prekasno. Sličnu retoriku koriste mnogi europski lideri, no okrenutu upravo prema – Macronu. Naime, Emmanuel Macron prepoznat je kao političar i europski lider koji je onemogućio otvaranje pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Povjerenik u Europskoj komisiji za europsku susjednu politiku i pregovorima o proširenju Johannes Hahn, u svom posljednjem obraćanju pred Odborom za vanjske poslove u svojstvu povjerenika, naglasio je kako je odbijanje početka pristupnih pregovora između Europske unije i Sjeverne Makedonije, odnosno Albanije ogroman propust koji ruši kredibilitet Unije. Ni drugi europski političari nisu pretjerano zadovoljni zbog veta koji je stavila Francuska na otvaranje pristupnih pregovora. 

Tko je onda kriv za uspavanu Europu? Političari koji rade na njenoj reformi i proširenju ili Macron? On verra avec le temps!

1 thought on “Djelomično (ne)točan govor Emmanuela Macrona

  1. Macron mi djeluje,neću reći, politički diletant ,jer bi to bilo možda malo neprimjereno zemlji koju predstavlja,ali da ponekad izgleda kao da je zalutao u politiku, to mi se čini sasvim realnim! A da je populist toje sigurno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *