Crise politique francuskih repulikanaca: nekadašnji lider najavio veliki povratak – pisanju

Desetak godina nakon uvjerljive pobjede Saveza za narodni pokret (Union pour un mouvement populaire) na izborima za nacionalnu skupštinu, preimenovani Republikanci (Les Républicains) proživljavaju teške trenutke. Predsjednik francuskih republikanaca Laurent Wauquiez podnio je neopozivu ostavku nakon što je njegova stranka na izborima za Europski parlament osvojila samo 8,8% glasova francuskih birača. ‘Pobjede su kolektivne, ali su porazi pojedinačni. Trebam preuzeti odgovornost i povlačim se s mjesta predsjednika Republikanaca’ – navodi Wauquiez u posljednjem obraćanju članovima stranke. Naglasio je i kako je neophodno obnoviti tradicionalnu stranku u Francuskoj koja se, unatoč promijeni naziva stranke, sa socijalistima smjenjivala na vlasti sve do dolaska proeuropskog centrista Emmanuela Macrona.

Upravo se nakon pobjede Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima iz temelja mijenja i smisao francuskog odlučivanja na izborima – dvije dominantne mainstream stranke bilježe drastičan gubitak podrške tradicionalnih birača koja se održava na popularnosti dua Macron – Le Pen. Republika iznad svega – misao vodilja francuskih  birača polako se mijenja u Politički novitet prije svega, bez naznake promjena u nekadašnjim vodećim strankama. Dio istine nalazi se i u demografskim trendovima koji su primjetni i u drugim velikim demokracijama zapadne Europe, nejasne političke odrednice kreiraju trend pada u Francuskoj.

Na n’exporte pas la démocratie dans un fourgon blindé, poznata izjava bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca koju je uputio Silviju Berlusconiju u kontekstu vojne intervencije u Irak danas se koristi kao snažan simbol otpora prema Marine Le Pen i njenim tvrđim stavovima po pitanju migrantske politike Europske unije. I dok ovaj plan francuskih republikanaca za povratak biračkog tijela izgleda poprilično obezglavljeno, bez pripreme i konkretnog programa, koji se oslanja isključivo da direktan napad na političke oponente, nekadašnji francuski lider Nicolas Sarkozy politički život održava pišući memoare. ‘Želim razgovarati o životu’ – najava je novih memoara okupljenih pod nazivom Passion koja je nastala kao direktna zahvala svim francuskim građanima što su dopustili da ih vodi u čudesnim trenucima za Francusku.

Ono što je interesantno, osim stilskih i retoričkih figura koje koristi na predstavljaju memoara je upravo i dalje visoka popularnost Nicolasa Sarkozya, političara koji je opterećen korupcijskim aferama. Odgovor na to pitanje nije jednostavno dati, no u očima francuskih konzervativaca Sarkozy predstavlja povratak u zlatno doba Francuske, odnosno razdoblje koje započinje 2007. godine u kojem vješti retor Sarkozy prezentira svaki potez kao jednu slagalicu uspješne francuske priče.

Koliko zapravo potencijalni povratak Nicolasa Sarkozya u republikanske redove doprinosi novom sjaju i ugledu, a koliko nastavku pada i obezglavlenosti nekad vodeće francuske političke opcije – c’est une question rhétorique.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *