Brexit kao početak kraja: alarmanta situacija u Sjevernoj Irskoj

Ujedinjena Kraljevina objavila je u srijedu svoj novi plan za Brexit koji granicu s Irskom ostavlja otvorenom, dok je premijer Boris Johnson naglasio kako je jedina alternativa novom planu izlazak iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma.

Navedeni plan, prema izjavama premijera otklanja backstop, mehanizam osmišljen između Europske unije te bivše premijerke Therese May.

Prema novom dokumentu, cijela Ujedinjena Kraljevina napušta europsku carinsku uniju, dok bi izuzetak bila Sjeverna Irska koja ostaje na jedinstvenom tržištu kada se radi o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, zbog provjere standarda i sigurnosti robe na granici između Irske i Sjeverne Irske. Unutar samog dokumenta navodi se i kako bi Sjeverna Irska imala mogućnost svake četiri godine odlučivati o produljenju takvog aranžmana.

Nakon prošlotjednog telefenskog razgovora, Juncer je naglasio kako i dalje postoje problematične točke u prijedlogu, doduše ovaj put uz pozitivne pomake, no malo je vjerovatno kako će Europska unija, ali i sama Irska prihvatiti ovakav prijedlog. U slučaju neuspjeha dogovora između UK i EU, Johnson navodi kako neće tražiti odgodu Brexita, a sve su glasniji kritičari koji navode kako je ovaj plan isključivo politički igrokaz za provedbu No-deal.

Veliki petak 1998.

Već ranije navedeni novi plan unutar je okvira sporazuma od Velikog petka 1998. godine. Naime, više od dvadeset godina prošlo je od potpisivanja sporazuma između predstavnika britanskih i irskih vlasti čime su okončani dugogodišnji sukobi u kojima je živote izgubilo preko tri tisuće ljudi.

Od potpisivanja sporazuma sukobi između IRA-e i unionističčkih paravojnih skupina minimalizirali su se, no političke tenzije su i više nego prisutne. Sporazum, sastavljen kao domišljat kompromis u kojemu je svaki dio predmet interpretacije, dovodi do neslaganja oko ključnih reformi ili odluka, što rezultira i čestom političkom nestabilnošću.

Nastali politički kaos, simplificirano nazvan Brexit, ponajbolje je prije nekoliko mjeseci objasnio Jacob Rees-Mogg, zastupnik Konzervativne stranke navodeći kako je teže izaći iz backstopa, nego iz Europske unije prema članku 50.

Brexit, koji je otvorio mnoga pitanja, još uvijek nije dao niti na početno pitanje – tko je u ovom cijelom procesu souverain, britanski narod koji je prije gotovo tri godine izabrao Brexit, ili izvršna vlast koja je doživjela propast?

Tragičnije od propasti nekad najveće parlamentarne demokracije je činjenica kako će zahvaljujući pokušaju političara koji je pokušao ojačati vlastiti utjecaj u Konzervativnoj stranci kroz raspisivanje referenduma istim tim referendumom omogućiti novi politički i društveni kaos u Sjevernoj Irskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *