Boris Johnson promijenio 75 posto ministara: novi sastav donosi i politički zaokret za UK

Nakon proceduralnih formalnosti te posljednjeg govora Therese May kao britanske premijerke, Ujedinjena Kraljevina dobila je 77. premijera – Borisa Johnsona. Bivši gradonačelnik Londona i ministar vanjskih poslova dobio je mandat kraljice za formiranje nove vlade.

Mandat je započeo suočavajući se s ostavkama ministara, redom su ostavke podnijeli Phillip Hammond (financije), David Gauke (pravosuđe), Penny Mordaunt (obrana), Liam Fox (međunarodna trgovina) i Greg Clark koji su odbili sudjelovati u, prema njihovim riječima, propasti političke stvarnosti u Ujedinjenoj Kraljevini.

Nakon ostavka, uslijedili su otkazi za Jeremya Hunta (vanjski poslovi) i Jeremya Wrighta (kultura) čime je započet očekivani i najavljivani zaokret vlade. Michael Gove, protukandidat Johnsonu za čelno mjesto Konzervativne stranke tako je postao novi ministar državne imovine, a na novu funkciju dolazi pod teretom afere o konzumaciji kokaina. Snažan utjecaj u novoj vladi imat će i Sajid Javid kao novi ministar financija, Dominic Raab kao ministar vanjskih poslova, novi/stari ministar za Brexit Stephen Barclay i Priti Patel, kontroverzna ministrica unutrašnjih poslova koja je široj javnosti poznata kao protivnica istospolnih brakova i snažan lobist za vraćanje smrtne kazne.

Prvi govor Borisa Johnsona ispred ulaza u Downing street 10

Moj posao je biti premijer cijele Ujedinjene Kraljevine, a to podrazumijeva ujedinjenje naše nacije. Hvala i svim europskim državljanima koji su našu državu odabrali za svoj novi dom. Hvala što ste doprinijeli našem društvu. Uvjeravam vas da će moja vlada biti vaš najveći saveznik. Moja će se vlada suprotstaviti i irskom zaštitnom mehanizmu, nedemokratskoj mjeri koja narušava interese našega naroda. Izaći ćemo iz EU, iz carinske unije i uzet ćemo kontrolu u svoje ruke. Naši poljoprivrednici, poduzetnici i industrija bit će spremna preuzeti kontrolu i nastaviti proizvoditi kao nikada do sada. Onima koji sumnjaju u to da ćemo uspjeti; nikada nemojte pod upitnik stavljati sjaj naše države. Brexit nije rizik, već mogućnost koja nam se nudi – navodi novi premijer Boris Johnson u prvom i stilski sjajnom govoru.

Trenutno se kao jedan od najvećih problema u britanskim medijima navodi svojevrsna protokolarna konfuzija, odnosno činjenica kako je Johnson prvi premijer koji u Downing street ulazi bez prve dame. Britanska javnost je trenutno podijeljena oko pitanja smije li njegova djevojka Carrie Symonds živjeti u rezidenciji na teret poreznih obveznika, a poznato je kako su Britanci veliki ljubitelji protokolarnih procedura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *