Analiza aktualca u Saboru: One man show premijera Plenkovića

Nakon ljetne stanke započelo je zasjedanje aktualnim satom koji označava postavljanje pitanja aktualnom premijeru Andreju Plenkoviću, kao i njegovim bliskim suradnicima, odnosno ministrima u Vladi. Od najavljenih 30-ak pitanja na aktualcu, potrebno je istaknuti nekoliko političara koji su istim pitanjima otvorili žustru raspravu. Iako je Miro Bulj na samom početku sjednice pokušao zatražiti stanku uz ideološko obrazloženje, ovaj put u direktnim raspravama, pa nazovimo ih i sukobima, ostaje po strani.

Fokus današnjeg aktualca možemo staviti na Andreja Plenkovića, kvalitetnu pripremu Mrak Taritaš, potpunu disfunkciju (i dalje) najveće oporbene stranke SDP-a te pokušaj retoričke provokacije Brune Esih. 

Anka Mrak Taritaš kvalitetnu retoriku demonstrira još za vrijeme predizborne kampanje 2017. godine u Zagrebu. Naime, ona vlastite nedostatke prikazuje kao prednost. Primjerice, prozivku o nošenju sunčanih naočala u Saboru iskoristila je kako bi se obratila mladim, neodlučnim biračima. Kao glavni alat za obraćanje auditoriju, osim televizijskih sučeljavanja, koristila je društvene mreže. Upravo su njenu retoriku za vrijeme kampanje prozvali Twitter kampanjom zbog čestih, ali kvalitetno usmjerenih objava. Kampanju je obilježilo i ironiziranje, ponovno jedna od glavnih sastavnica britanskog političkog diskursa, a javnosti je svakako zanimljiv odgovor na poziv Milana Bandića da „bude s njim na svim važnim gradskim događajima te da unatoč izborima gradski projekti ne smiju stati“ – „Svakako. Dođem čim bude gradskih projekata.“ Pokušaj poentiranja Mrak Taritaš o ‘upitnosti glasanja HDZ-ovih eurozastupnika’ možemo označiti kao kvalitetnom kritikom, a ne samo pokušaj kritiziranje oporbe samo kako bi se kritiziralo, što je čest slučaj u hrvatskom političkom diskursu.

Bruna Esih ostaje samo na pokušaju

Za razliku od Mrak Taritaš, koja je očito studiozno pristupila vlastitom pitanju na aktualcu, Bruna Esih ostaje samo na pokušaju poentiranja. Pomalo nejasnim zaključkom kako premijer treba raspisati izbore, biti muško, a ona će biti žensko. Ponovno u medijskom prostoru možemo pronaći sulude ideje kako su ovakve rasprave karakteristične samo za Hrvatsku. Postavlja se pitanje, jesu li dežurni komentatori ipak promislili od kuda je preslikan saborski aktualac? Ponajbolji primjer možemo potražiti u Velikoj Britaniji, odnosno svake srijede u podne na ‘Prime Minister Questions‘ gdje aktualnog premijera oporbeni, ali i vladajući zastupnici rešetaju pitanjima. Pa tako imamo primjer gdje oporbeni zastupnici dan nakon Brexita raspravljaju o osvojenim Grand Slam naslovima Serene Williams.

Zastupnica stranke Nezavisnih za Hrvatsku pokušala je retorički poentirati na trenutnom unutarstranačkom sukobu u HDZ-u, no sam pokušaj je za nju imao ‘više štete nego koristi’. Iako se očekivao nešto blaži odgovor premijera, zapravo je retorički napomenuo kako je Esih dobila mjesto na listi na temelju njegove pogrešne odluke.

Bez obzira na lošu percepciju retorike u hrvatskoj javnosti, odnosno diskusiju o njenoj važnosti u politici, premijer Plenković ponovno demonstrira kako je jedini na visokom retoričkom nivou. Pomalo je otužno promatrati bezidejnu oporbu koja očito, tone sve dublje, bez jasnih naznaka o minimalnim znacima oporavka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *