Američko govorništvo: nakon Obame dolazi Trump kao raspjevana i drska „žuta“ Twitter ptičica

Odlaskom Obame s mjesta predsjednika Sjedinjenih američkih država najavljen je kraj jedne relativno stabilne ere u vođenju vanjske politike. Ovdje nisu važni razlozi koji su doveli do američkog uplitanja u međunarodne odnose drugih zemalja i davanje ratne potpore saveznicima, nego govorništvo koje je prethodilo, najavljivalo i opravdavalo takva zbivanja.

Primjer jednog dobrog govornika na mjestu predsjednika u suvremenoj američkoj povijesti upravo je Barack Obama koji je ujedno i prvi Afroamerikanac na čelu te države. Obamini javni govori nerijetko glase kao odličan primjer utjecaja jednog čovjeka na stavove mase i povezanosti s njima. Većina njegovih govora je djelovala nadahnjujuće, utješno i obzirno, snažno i čvrsto. Njegova artikulacija, boja glasa i tonalitet uz mimiku lica te prikladnu gestikulaciju, stvorile su cjelinu koja je ostavila snažan dojam na slušatelje. Obama je imao sve znakove jednog uspješnog govornika: bio je uvjerljiv, siguran u sebe i u ono što predstavlja, bio je prirodan i dominantan, ali nije djelovao zastrašujuće u svom nastupu. Imao je sve odlike jednog dobrog vođe te je bio suosjećajan prema stanovnicima države koju vodi. Njegovi govori su bili unaprijed osmišljeni jer je bio svjestan da izravno i neizravno svojim nastupom može utjecati na javno mnijenje. Ipak, ne kaže se uzalud da je dobra priprema pola uspjeha.

Neki od njegovih govora koji se najviše ističu su: pobjednički govor nakon izbora, inauguracijski govor, govori nakon tragedija koje su pogodile američke gradove (npr. masakri u školama) u kojima je bez ustručavanja pokazao svoju ljudskost i empatiju. Značajan govor bio je i onaj u vezi s 50. godišnjicom civilnih prava u SAD-u i konačno njegov posljednji pozdravni govor nakon završetka mandata.

Koliko god Obama bio stabilan, umjeren i promišljen govornik, isto ne možemo reći i za njegovog nasljednika – Donalda Trumpa koji je sve samo ne konvencionalan u svom javnom nastupu. Poznat od ranije kao uspješan poduzetnik, autor knjiga i vlasnik mnogobrojnih nekretnina, Trump nema političkog predznanja, ali je ipak osoba koja je zasjela na čelo države s velikim ekonomskim znanjem i poduzetničkim iskustvom. Djelatnosti s kojima se bavi su zasigurno doprinijele u odabiru kanala za prijenos svojih poruka k javnosti. Najviše koristi društvenu mrežu Twitter za izražavanje svojih stavova uključujući i one koje se tiču prirode njegovog posla. Njegove objave su nerijetko subjektivne prirode, nepromišljene i stoga veoma oštre i u mnogočemu radikalne. Za njega ne vrijedi ona ispeci pa reci jer naginje izražavanju koje je direktno i otvoreno.

Trump tijekom svojih govora ne djeluje uvjerljivo, ozbiljno i odgovorno. Čak i kada se bavi ozbiljnom tematikom, Trump se ne ustručava iznijeti i neka vlastita stajališta i neke nove „riječi“, odnosno nadimke za određene osobe (recimo kad je Kim Jong-Una nazvao Rocket man). Trump je redovito nepristran te sklon ismijavanju. Iz tih razloga njegovi govori plijene pozornost upravo radi njegovih pošalica i vlastitih stavova koje će iznijeti, nebitno bili oni u skladu s javnim mišljenjem i interesima države.

Trump nije kao Obama elokventan i karizmatičan govornik. Njemu nedostaje ozbiljnosti, takta i diplomacije kako bi fokus stavio na poruku i sadržaj koju želi prenijeti javnosti bez da utječe na nju svojim nepromišljenim izjavama.
Naravno, na njegov sveukupan dojam i mišljenje javnosti utječe i život koji vodi. Za razliku od Obame koji glasi kao obiteljski čovjek i čiji je privatni život zapravo stabilan i miran, Trumpov je sve samo ne takav. Iza sebe ima dva propala braka, a ni u trenutnom mu ne cvjetaju ruže što dokazuje i ponašanje trenutne supruge Melanie koja redovito u zajedničkim pojavljivanjima svojim govorom tijela pokazuje kako mu nije privržena. Na njeno ponašanje zasigurno utječu i Trumpove preljubničke afere koje izlaze u javnost.

Ono po čemu se definitivno ističe Trump za razliku od svojih prethodnika je korištenje društvenih mreža, pogotovo Twittera kojim prenosi osobne izjave o događanjima, a često i dogovara na komentare neistomišljenika. Moglo bi se reći da mu je Twitter snažno oružje u borbi s neistomišljenicima, ali i glavno sredstvo s kojim može doprijeti do mnogobrojne publike, pogotovo one koja pripada mlađoj generaciji. Zbog njegovog specifičnog načina obraćanja naciji, raste i netrpeljivost publike prema njemu koju bi mogao ublažiti kada bi promijenio ton svojih poruka i stavio naglasak na poruke koje pokazuju više ljudskosti i empatije. No, s druge strane, cijela njegova kampanja je od samog početka bila prožeta oštrom retorikom. K tome i slogan kampanje „Make America great again“ je mogao naznačiti promjene i radikalne poteze. Sad nema smisla plakati i protiviti se Trumpovoj vladavini kad su stanovnici Sjedinjene američke države odabrali njega za svog predstavnika i vođu.

Nama drugima jedino preostaje promatrati kako će se nadalje odvijati Trumpov mandat te kakvog će utjecaja imati njegove odluke u međunarodnoj zajednici. Možemo se samo nadati blažoj retorici, ostanku i većem angažmanu Sjedinjenih američkih država na diplomatskoj sceni. In spe.

Lucija Dujmović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *