‘Brexit means Brexit’ – ili ipak fin politique?

Nekoliko prijedloga britanskog parlamenta, javnosti predstavljenih kao svojevrsna alternativa Sporazumu premijerke May, odbijeni su većinom glasova. Ova rečenica ponajbolje opisuje tranzicijski period između vladavine Davida Camerona te Borisa Johnsona, u javnosti poznatog kao vladavina Therese May.

Svjesna kako zastupnike koji su podržali Leave kampanju više ne može isprovocirati poznatom rečenicom ‘my deal, or no deal’, premijerka May koristila je retoričku taktiku produljenja cjelokupnog procesa i samih pregovora na dodatne dvije godine. Rezultati su bili i više nego vidljivi, Jacob Rees-Mogg mijenja retoriku te najavljuje podršku Sporazumu, a na tom tragu bio je i Boris Johnson, zaštitno lice Leave kampanje uz Nigela Faragea.

Nekoliko mjeseci nakon, ali i nekoliko odbijenih sporazuma u parlamentu, bilo je dovoljno da tragična heroina poslane svojevrstan politički simbol za naizgled pomalo konfuznu, ali i podosta jednostavnu političku jednadžbu – ako želiš pobijediti, moraš pokrenuti samouništenje.

May je donekle uspjela u svom naumu, njen nasljednik Boris Johnson, politički promatrano, došao je unutar britanskog parlamenta miljama dalje od nje same, no još uvijek bez konkretnih rezultata.

Brexit, termin koji je otvorio mnoga pitanja, ali i koji će postati jedan od ključnih političkih izazova za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, još uvijek nije dao odgovor niti na ono početno – tko je u ovom cijelom procesu souverain, britanski narod koji je prije gotovo tri godine izabrao Leave ili pak izvršna vlast koja je doživjela propast?

Brexit means Brexit već sada povijesna rečenica bivše britanske premijerke zapravo je indikator kaotične situacije u kojoj se ne snalazi Ujedinjena Kraljevina. Jedno je sigurno, gotovo je nemoguće predvidjeti kraj ove situacije, uz otvaranje prostora za – fin politique.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *