Žena je ženi vuk!

Screenshot: HRTi

Žena je ženi vuk – parafraziram od poznate izreke Čovjek je čovjeku vuk / Homo homini lupus. Izreka je to iz komedije Magarci (495. stih) rimskog pisca Plauta koja je nastala 195. godine prije Krista. Ovu izreku proslavio je veliki teoretičar i filozof Thomas Hobbes, prvotno u svom djelu De Cive, a zatim u jednom od najbitnijih filozofskih i politoloških djela – Levijatanu. Hobbes ovaj izraz koristi prije svega kao opis prirodnog stanja čovjeka. Onog nagonskog. U prirodnom stanju čovjek preživljava, opstaje, bori se za vlastiti goli život. Odricanjem prirodnog prava i uspostavom suverena čovjek kontrolira svoje nagone zakonima, normama te političkim poredcima.

Na tragu ovoga je John Locke kada priča o prirodnom pravu i vlasništvu te društvenom ugovoru. Čovjek se odriče svog prirodnog prava, potpisuje društveni ugovor te pristaje živjeti po njemu.

Danas kada kažemo da je čovjek čovjeku vuk, mislimo na zavist, ljubomoru, nepoštovanje, nepriznavanje. Nažalost, nije samo čovjek, nego i žena. Žena ženu ne poštuje, prezire, stavlja ono zlosretno i institucionalno, ali svaki puta kada čuje da je drugoj ženi nanesena nepravda.

Toliko se piše o ženskim pravima, o rodnim pravima, o pravima na jednakost, ali onda dođe ali u liku i djelu žena i svaka borba padne u vodu. Inače postoje mnoge ženske studije o apartheidu žena, žena koje trče s vukovima, žena vučica, onda još čudnije izgleda i zvuči da je Žena ženi vuk!

Kada se priča o pravima, uvijek treba imati na umu da prava podrazumijevaju obveze, odnosno odgovornost. Ako se borimo za ženska prava onda imamo obvezu boriti se svaku žensku osobu bez obzira na njezin svjetonazor, boju kože, političke i druge preferencije. Imamo obvezu zaštiti svaku potlačenu, izvrijeđanu, nepravedno poniženu ženu.

Nažalost, nema tog muškarca na ovom svijetu koji može ženu više poniziti od nje same i druge žene. Nema tog Macana koji svoju kolegicu nazove spodobom koji ju može više uvrijediti od svih onih žena koje su danas ostale šutjeti. Šute u vrijeme kada su u svijetu pokreti kao što su Metoo i Timesup prerasli u svojevrsni društveni pokret protiv onih žena koje na nasilje, nepravdu, seksualno i verbalno uznemiravanje šute i okreću glavu.

U hrvatskom javnom prostoru već godinama javno traje sustavno zlostavljanje, ponižavanje i vrijeđanje žena od strane žena. Jelena Veljača smatra se zaštitnicom žena za koje ona procjeni da ih treba štiti. Ivona Milinović je njen pandan, samo na desnoj strani. I jedna i druga su lice iste medalje, samo na drugim stranama.

Ako se premijer naziva gospodinom, premijerom, šefom vlade, prvi čovjek banskih dvora zašto Jelena Veljača Kolindu zove samo njenim imenom? Ako ju je Andrej Plenković primio u Banske dvore, zašto je sporno da ju je Kolinda Grabar Kitarović primila na Pantovčak i ništa više od toga? I jedno i drugo su predstavnici hrvatskih građana, to je nešto što Jelena Veljača ne razumije. Jer da razumije ne bi svojom zadnjom kolumnom pljuvala na svaku ženu u Republici Hrvatskoj i do kraja institucionalizirala ali.

Ali podržat ću te kao žena ako misliš kao ja, ali neću osuditi ubojstvo Aleksandre Zec i njene majke, jer su Srpkinje, ali neću osuditi silovanje djevojke koja nosi kratke hlače, ali neću osuditi sve silovane žene u ratu, jer bio je rat, ali neću osuditi nekog tko naziva žene na desnom spektru spodobama, ali ću se srednjim prstom boriti za prava žena kao da su kočijaši, ali samo na društvenim mrežama.

Toliko ali, jer ja žena borim se za prava koja smatram da su prihvatljiva. A meni je neprihvatljiv srednji prst na društvenim mrežama, meni je neprihvatljivo da se bilo koju ženu naziva spodobom, meni je neprihvatljivo silovanje, meni je neprihvatljivo vrijeđanje od strane lokalnih moćnika, meni je neprihvatljivo vrijeđanje po vjerskoj, nacionalnoj, svjetonazorskoj osnovi bilo koje žene.

Žena sam, imam svoja prava ali imam obveze, a moja obveza je da ustanem protiv svakog tko vrijeđa ženu jer je drugačija od njega pa bila to i sama žena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *