Opasan linč ukazuje na potrebu preispitivanja slobode medijskog manipuliranja

Dobro je što, trenutno, u Hrvatskoj ne postoji pandan američkom drugom amandmanu; zamislite istu ovu svjetinu ali naoružanu: od medija pa do do onog malog zlobnog čovjeka koji traži trenutak da mu poriv za mučenja i ubojstva à la Broz, bez sudskog procesa, bude moralno prihvaćen.

Predsjednica komentira sudske odluke, mediji pozivaju na linč pa kasnije gase vatru kada su osvanule navodne slike maloljetnika optuženih za silovanje. Optuženih, dakle nevinih do donošenja pravomoćne presude. Zadrani se odjednom srame svoga grada(?), komentatori na društvenim mrežama bi palili na živo, vješali…

Kada bih bio predsjednik satiričke stranke, predložio bih ukidanje sudova i uvođenje referenduma umjesto svake sudske odluke ili presude, i to po pravilu jedan komentar – dva glasa, jedan komentar s pozivom na ubojstvo na okrutan način – tri glasa, a jedan komentar s prijetećom zavisnom rečenicom Da netko moga/moju tako… – pet glasova. Doista, koja je svrha sudova ako mali čovjek ima sve dokaze i sve zna, pa i tko je silovatelj a tko nije? Pitanje je u kojoj je mjeri sudac, koji je pod policijskom zaštitom uslijed prijetnji smrću, kadar izreći pravednu presudu u ovakvoj atmosferi kaosa?

Žalosno je da je ponašanje medija koji si vole tapšati po ramenima kako su čuvar demokracije i kontrolor vlasti vrlo često jako neodgovorno. Lakoća kojom ocrne čitav grad kako mrzi žene, kojom nekritički podržavaju organizirano markiranje iz škola djece koja se bore za veće poreze na gorivo, kojom desetljećima šire defetizam u narodu, kojom lažu o stvarnom stanju turističke sezone, kojom smjenjuju diplomate zbog objave koja nema ni tisućiti dio mržnje kakvoj svjedočimo danas prema (još uvijek nevinim!) maloljetnicima, kojom nam govore da smo preplaćeni i da bi nam dobro došlo još konkurencije na strani ponude tržišta rada – i to bez ijedne negativne posljedice – osim što je zastrašujuća, ozbiljno sugerira potrebu za zakonodavnom promjenom u smjeru uvođenja odgovornosti za napisano.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *