Nije otkazan Božić. Otkazana je njegova pogrešna interpretacija.

Dolaskom prosinca sve više se intenzivirala priča o zimskim praznicima koji su u posljednjih nekoliko godina postali sinonim za političku korektnost jer se tražila zamjena za blagdan, odnosno Božić. Dosta stvari kasni u Hrvatskoj, pa tako i politička korektnost. Zapad je odavno izbacio Krista iz ovog drugog najvažnijeg blagdana za vjernike (prvi je dakako Uskrs, u nešto skromnijem konzumerističkom izdanju). Doskočili su s terminom “Xmas” koji ne nudi prostora za bilo kakvom diskriminacijom.

Vratimo se na prosinac. Prosinac 2020. u mnogo čemu je različit u odnosu na prošle posljednje mjesece u godini. Ovog smo dočekali u vrijeme globalne pandemije COVID-19 koja svakodnevno ostavlja traga na našim građanima, kao i njihovim džepovima jer ne smijemo zaboraviti kako i gospodarstvo pati u trenucima zatvorenosti i straha.

Posljednje mjere, koje ovim putem pohvaljujem jer je postignut dobar omjer između potpune zatvorenosti i nastavka gospodarskih aktivnosti, u društvu su protumačene i kao “otkazivanje Božića“. Kada slušamo ovo, zaista možemo potvrditi kako su u pravu mnogi koji tvrde da je komercijalizacija Božića dovela do gubitka istinskog smisla drugog najvažnijeg blagdana za kršćane. Odnosno Isusa, središnjeg lika dana koji se slavi 25. prosinca, “gura” se u stranu pod krinkom političke korektnosti.

Kratko i jasno – Božić nije otkazan. Niti može biti otkazan. Rođen u skromnoj maloj štalici, pored Marije, Josipa te mini životinjskog carstva, pripremio nas je na skromnost i trpljenje. Zadržimo ovu misao u Božiću koji dolazi jer Božić zasigurno nije kuhano vino, Jingle bells i francuska salata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *