(Ne)popularno mišljenje: kada će doći kraj generalizaciji?

Generalizacija je česta logička pogreška koja je karakteristična za hrvatski javni diskurs. Sam naziv dovoljno govori o specifičnosti ove pogreške, a zapravo se odnosi na situacije prilikom kojih na temelju pristranog uzorka donosimo generalni zaključak. Zasigurno ste bili barem jednom predmet iste generalizacije, a sigurno ste generalizirali kroz vlastiti život.

Kako bi otklonio potencijalne negativne komentare koji bi čitači naslova i dežurni kritičari mogli uputiti nakon letimičnog pregleda i ne toliko duge kolumne, najoštrije osuđujem svaki oblik nasilja, pogotovo nasilje nad ženama. Osuđujem svaki pokušaj diskreditiranja zasnovan na spolnoj ili svjetonazorskoj osnovi. Osuđujem svaki pokušaj onemogućavanja profesionalaca ili amatera u izvršenju posla ili pak hobija. No, osuđujem i medijsku hajku pokrenutu protiv vjernika na Uskrs, najveći blagdan kršćanstva.

Iako smo ga proslavili u nešto drugačijim okolnostima, Uskrs nije vrijeme za već ranije spomenute svjetonazorske rasprave, odnosno diskreditaciju cijele grupe zbog nekoliko pojedinaca. No, zašto se onda potenciraju?

U široj javnosti nepoznatom splitskom predgrađu Sirobuja na Uskrs je služena misa, unatoč molbama Splitsko-makarske nadbiskupije i Nacionalnog stožera. Rasplet je poznat, dogodio se fizički nasrtaj na novinarku koja je pritom ostala bez opreme koja joj je neophodna za rad. Unatoč tome što se može napisati zasebna kolumna o ponašanju novinara za vrijeme misnog slavlja, ovdje ću se zadržati ipak na početnoj temi – generaliziranju.

Interesantno je promatrati pojedine komentatore koji godinama zagovaraju put popločen smanjivanju tenzija između suprotnosti u našemu društvu, počevši od svjetonazorskih podjela pa sve do sportskih terena i sukobljenih navijača. Spomenuti (ne)svjesno pojedinim komentarima rade sve kako bi se te iste podjele dodatno produbile.

U javnosti se plasiraju teze koje impliciraju kako katolici slavljem Uskrsa potpomažu širenju pandemije COVID-19. Možda oni koji su sudjelovali na misnom slavlju, iako je prema fotografijama vidljiva čak i socijalna distanca, ali katolici koji su ostali u svojim domovima i koji se pridržavaju uputa pastira doprinose širenju zaraze kao i oni koji ih prozivaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *