Nema boljih vijesti od loših vijesti – nužna promjena medijske paradigme

Promatramo li filmove najpoznatijeg tajnog agenta Jamesa Bonda teško je za očekivati suzdržanu reakciju. Za mnoge jedno od najboljih filmskih/akcijskih ostvarenja, za druge običan film iznad svake granice realnosti. No jedno je sigurno – tijekom svog višedesetljetnoga vijeka filmovi o agentu 007 postaju indikatori globalnih neprijatelja Zapadne civilizacije, prvenstveno Ujedinjene Kraljevine te Sjedinjenih Američkih Država. Usporedimo li godine snimanja pojedinog filma i stvarna povijesna zbivanja dolazimo do savršenog zaključka, odnosno naziva država od kojih dolazi najveća opasnost za SAD i UK.

Iako prepoznat kao agent koji rješava svaki problem i pobjeđuje svakog neprijatelja, ipak je u jednoj stvari izgubio. U filmu Sutra nikad ne umire (Tomorrow Never Dies) Pierce Brosnar, u ulozi 007, pokušava spriječiti medijskog mogula da ne inscenira događaje i pokrene Treći svjetski rat. Sam film prvi put nije koristio elemente iz radova Iana Fleminga, osim samog Bonda i Moneypenny. Iako je na samom kraju filma, po 18. put pobijedio glavne negativce, vidljivo je kako je najveći dio problema stvoren od – samih medija.

U sasvim drugom kontekstu većina hrvatskog naroda pobijeđena je od strane portala koji fokus stavlja na tužnim licima igrača Dinama nakon sinoćnjeg poraza uz opis – Splićani, pogledajte najljepše fotografije koje ćete danas vidjeti. Argumentacijska pogreška, odnosno dječje banaliziranje ‘Oni su prvi započeli’ u ovom slučaju, kao ni u bilo kojem drugom, nije ispravno niti je poželjno. Medijska manipulacija, odnosno stvaranje slike ili argumenta koja pogoduju njihovim specifičnim interesima za cilj imaju nešto puno dublje od same polarizacije ionako planiranoga društva. Odgovor na taj pokušaj je vrlo jednostavan – upalite kritičko promišljanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *