Hrvatsko društvo ne želi promjene

Pojam masovna komunikacija podrazumijeva “komunikacijske oblike kod kojih se izjave javno prenose tehničkim distribucijskim sredstvima indirektno disperzivnoj publici”. Pojavom masovnih medija uništeni su posljednji ostaci ljudske privatnosti. Fenomen masovnih medija mnogo je više od “gutača slobodnog vremena”. Djelovanje masovnih medija postaje moćno oružje u nametanju trendova i načinu razmišljanja. Posljednjih mjeseci i godina svjedočimo o alarmantnim brojkama iseljavanja Hrvata, bombardirajući svakodnevno čitatelje isključivo negativnim podacima o čitavom hrvatskom društvu. Nedvojbeno je kako će trend iseljavanja rasti jednakom brzinom kao što će i opće nezadovoljstvo u široj javnosti uzimati maha. Riječi kao što su egzodus, demografski pad, depopulacija ukorjenjuju se u našu svakodnevnu komunikaciju gdje mediji kontinuirano forsiraju savršen život u Europi, nasuprot katastrofalne situacije u Hrvatskoj.

Tko je krivac za egzodus Hrvata?

Bilo bi iracionalno negirati probleme hrvatskog društvo, veliku stopu nezaposlenosti, velike razlike u BDP-u s ostatkom Europe, problem zdravstva, obrazovnog sustava…

Nedvojbeno je da Hrvatskoj trebaju jasne i hitne reforme. Jednako kao što Hrvatskoj trebaju odlučni, a ne inertni stanovnici. U državi kaotičnog i neurotičnog društva u kojoj se za dobro jutro piju antidepresivi umjesto mlijeka sigurno ne žive stanovnici koji žele promijene. Postoje stvari na koje ne možemo utjecati, ali svejedno se žalimo.

Žalimo se na vrijeme, a tko je ikad promijenio vrijeme. Žalimo se na političare i njihov smjer vođenja države, a koliko smo kao jedno društvo pokušali promijeniti situaciju? Jesmo li kao jedan čitav narod zaglavili u jadikovanju, jalu i prijeziru? Sanjamo li savršen život negdje daleko zato što nam je netko nametnuo sliku savršenog života i ne shvaćajući da je savršen život dostižan na svakom mjestu.

Ti si ta promjena koju svijet mora vidjeti. Kamo god idemo nosimo i sebe. Nezadovoljstvo se nalazi u nama, od čega god misliš da bježiš nosiš sa sobom. Možda živiš u državi koja je na europskom dnu u koječemu, ali što si ti kao njen stanovnik pokušao promijeniti. U kojoj sferi i na koji način pridonosiš boljem društvu? Siguran si da odlaziš zato što Hrvatska nema tebi što ponuditi ili ti nemaš njoj?

Matea Klinac

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *