Histerija oko ministra Kujundžića – dokaz kako dobro živimo

Nordijskim zemljama valja priznati vrlu spretnost u kanaliziranju defetistički sklonih reakcija javnosti, nazovimo to i ukratko PR. Norveški ministar Per Sandberg je tako dao ostavku zbog kršenja sigurnosnih protokola na privatnom putovanju u Iran. Iran nije naročito “instagramabilna” destinacija, malo je vjerojatno da je širim masama poznata ponuda koktela u beach barovima ‘Bandar Abbasa’ na vratima ne pretjerano milozvučnog Hormuškog tjesnaca. Ukratko, nosio je službeni mobitel na putovanje u nesigurnu zemlju. Naslovi poput “Ministar dao ostavku jer je nosio službeni mobitel na ljetovanje” imaju sličan efekt kao “Premijer Nizozemske Mark Rutte ide na posao biciklom” – u nedostatku pravih, surovih problema s kakvima živi većina svjetskog stanovništva, mi razmaženi Europljani (da, Hrvati kao građani vrlo visoko razvijene zemlje po HDI-u bez sumnje spadaju pod “europljane”) volimo tražiti greške gdje ih ima ali i gdje ih nema.
Uznemirujuća je tako najnovija histerija du jour kojom se poziva ministra Kujundžića na ostavku zbog pogreške u sustavu Hitne pomoći koja je posredni krivac za tragičnu smrt mladog Mattea Ružića. Kada bi zbog svake greške “letio” ministar, dinamika sastava izvršne grane vlasti ličila bi na onu prekojadransku. Zastarjeli PR Vlade, koji nije prepoznao potencijale šarmiranja javnosti nekakvim besmislicama poput “biciklima na posao”, ili “čekanjem u redu kao i svi drugi”, vadi se metodama koje su mogle držati vodu prije masivnog prodora društvenih mreža u politički život masâ. Kujundžić svojim jalovim obranama kako je “sve po propisu” je samo navukao agresivni interes medija nad nekakvim besadržajnim, stotine puta dijeljenim statusima po Facebooku i sličnim mrežama.
Valjalo bi napraviti istraživanje o nedostacima usporedivih sustava hitne pomoći drugih zemalja s kojima se uspoređujemo, te vjerujem kako bi isti paničari bili ugodno iznenađeni hrvatskim zdravstvenim sustavom.
Ipak budi optimizam što smo možda navikli na gotovo savršeno funkcioniranje sustava. Nismo imali Genovsku tragediju (urušen vijadukt/most), grčke i portugalske požare, te španjolski migrantski val. Razmislimo još jednom, vratimo osjećaj zahvalnosti što nas prave tragedije, od rata uz izuzetak kornatskih vatrogasaca 2007, nisu snašle.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *