Pet naslova koje NE preporučujemo čitati na plaži

Retorika.hr se pridružuje ostalim medijima i portalima u preporukama knjiga koje se moraju pročitati ovoga ljeta. No naša preporuka nije vezana uz ljetna lagana štiva koja ćete čitati na plaži, nego preporuka u nešto izmjenjenijem obliku koja će vas prikovati uz radni stol ili omiljeno mjesto za čitanje – ipak nešto stručnije literature.


‘Dobar, loš ili zao? – populizam u Hrvatskoj’ (Grbeša/Šalaj)

Knjiga ‘Dobar, loš ili zao? – populizam u Hrvatskoj’ odgovora na mnoga (pre)često postavljena pitanja. Riječ je o sustavnoj analizi u kojoj politolozi Marijana Grbeša i Berto Šalaj zapravo analiziraju cjelokupni populizam kao suvremeni fenomen zapadnih politika. Osim teorijskoj dijela, u knjizi možete pronaći rezultate provedenih istraživanja populizma u Hrvatskoj. Knjiga od tristotinjak stranica označava prekretnicu u analizama političke retorike u Hrvatskoj jer je riječ o prvoj strukturnoj analizi populizma.


Retorika i politika’ (Gabrijela Kišiček)

O ovoj knjizi ne treba posebno pisati, dovoljno je pogledati preporuke u nastavku.

Nema političke zvijezde (a ni zvjezdice) na hrvatskome političkome nebu u posljednjemu desetljeću koja nije ušla u analitički fokus Gabrijele Kišiček. Ima tu i lijevih i desnih, retoričkih zvijezda i zalutalih starleta, ali njihovoj se retorici, kojoj često nedostaje argumenata, uvijek pristupa argumentirano, ali i retorički vješto. – doc. dr. Davor Nikolić, Sveučilište u Zagrebu

Gabrijela Kišiček čitatelja vodi kroz povijest retorike kao neodvojive od politike. Na najboljim primjerima iz svjetske politike i s hrvatske političke scene ukazuje na važnost govorne komunikacije: knjigu bih zato preporučila domaćim političarima i svima koje politika zanima. – Ivana Petrović, Nova TV

U ovoj je knjizi Gabrijela Kišiček sjajno razotkrila naše političare, i ogolila hrvatsku politiku. – Mislav Bago, Nova TV


Čudna smrt Europe (Douglas Murray)

Iako ju je London Evening Standard pomalo pretenciozno proglasio političkom knjigom godine Čudna smrt Europe Douglasa Murraya je fantastična publicistička analiza u kojoj autor, kroz činjenice te statističke podatke, otvara oči čitateljima o već postojećoj smrti Europe koja se produbljuje u našem kroničnom nerazumijevanju političkih i društvenih odnosa od Drugog svjetskog rata pa sve do danas.

Suvremeni političari kao da olako prihvaćaju pomalo atipičan europski mir koji su gradili Winston Churchill ili Konrad Adenauer i to ne kroz prizmu ideje kažnjavanja, osvete i ponižavanja pobijeđenih kako navodi Joseph Ratzinger u svojoj knjizi Europa, njezini sadašnji i budući temelji već istinskim liderstvom te moralnim vrijednostima koje su crpili iz svoje kršćanske vjere koja je prošla kroz kušnje prosvjetiteljstva i koja se pročistila u sučeljavanju sa stranačkim izopačenjem prava i morala. Njihova im je vjera pomogla da ohrabre i da ponovno udahnu život razumu koji su ideološke tiranije podjarmile i iskrivile. Njihovo kršćanstvo ih nije udaljilo od razuma, već im ga je prosvijetlilo.

Široj javnosti poznat kao kolumnist Spectatora ili Wall Street Journala, Murray je i vrlo uspješan javni govornik koji se može pohvaliti raspravama u relevantnim političkim ustanovama, poput britanskog te europskog parlamenta ili američke Bijele kuće. Pobijanjem lažnih argumenata, nastalih na poticaj političkih elita, Murray oplemenjuje gole činjenice i argumente te ih pritom modificira u moralnu analizu zanimljivu široj javnosti.


Vladar (Il principe) – Niccolò Machiavelli

Pet stoljeća nakon što su nastala najpoznatija djela Niccola Machiavellija, i danas se proučavaju i koriste kao svojevrsni putokazi za donošenje razboritih odluka i što kvalitetnije, odnosno uspješnije vladanje. Čitajući Machiavellijevog Vladara, mnogi čitatelji kroz povijest bili su dovedeni na krivi put, čemu u prilog ide i izjava Jean-Jacques Rousseaua kako je Machiavelli veliki republikanac koji je imao odreda loše i neupućene čitatelje.

Kao tajnik za vanjske i unutarnje poslove i rat u službi firentinske republike, Machiavelli na pragmatičan način promišlja o metodama vladanja, uz svojevrsnu simplifikaciju – ako želiš vladati, moraš učiniti sve za stjecanje vlasti, a dok si na vlasti možeš kreirati dobre i korisne politike, što je jedna od najkontroverznijih napisanih misli kroz povijest.


Povijest retorike od Grka do naših dana (Meyer/Carrilho/Timmermans)

Urednik knjige, autor njezine koncepcije i pisac jednoga njezina dijela Michel Meyer u Predgovoru je, uz ostalo, istaknuo: “retorika je u povijesti bila razdirana između etosa, patosa i logosa, iako se ta tri elementa moraju dovesti u ravnopravan položaj ne bi li dala smisao cjelovitoj retorici. (…)

Knjiga skicira razvoj discipline, komentira važne retoričke rasprave, prati promjene institucionalnoga statusa retorike, njezinu ukliještenost između ideologije, filozofije i religije, sažima retoričke koncepte u rasponu od Gorgije, Protagore, Platona i Aristotela preko Erazma, Bacona, Hobbesa, Pascala i Vica do Richardsa, Burkea, Habermasa ili Perelmana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *