Ostanite doma i čitajte!

Sada je više nego ikada prije vidljivo koliko individualnom odgovornošću možemo puno toga napraviti za čitavu zajednicu. Ostanite doma! Važno je naglašavati jer smo ljudi. Mjere koje političari na globalnoj razini poduzimaju padaju u vodu ako se ne pridržavamo smjernica i uputa kako bi zaštitili sebe, svoju obitelj i cjelokupno društvo.

Kako bi olakšali boravak u stanu ili kući što većini ljudi u današnje vrijeme teško pada, u nastavku smo pripremili nekoliko knjiga koje možete čitati na ovom prisilnom, ali prvenstveno odgovornom odmoru.

‘Dobar, loš ili zao? – populizam u Hrvatskoj’ (Grbeša/Šalaj)

Knjiga ‘Dobar, loš ili zao? – populizam u Hrvatskoj’ odgovora na mnoga (pre)često postavljena pitanja. Riječ je o sustavnoj analizi u kojoj politolozi Marijana Grbeša i Berto Šalaj zapravo analiziraju cjelokupni populizam kao suvremeni fenomen zapadnih politika. Osim teorijskoj dijela, u knjizi možete pronaći rezultate provedenih istraživanja populizma u Hrvatskoj. Knjiga od tristotinjak stranica označava prekretnicu u analizama političke retorike u Hrvatskoj jer je riječ o prvoj strukturnoj analizi populizma.


Retorika i politika’ (Gabrijela Kišiček)

O ovoj knjizi ne treba posebno pisati, dovoljno je pogledati preporuke u nastavku.

Nema političke zvijezde (a ni zvjezdice) na hrvatskome političkome nebu u posljednjemu desetljeću koja nije ušla u analitički fokus Gabrijele Kišiček. Ima tu i lijevih i desnih, retoričkih zvijezda i zalutalih starleta, ali njihovoj se retorici, kojoj često nedostaje argumenata, uvijek pristupa argumentirano, ali i retorički vješto. – doc. dr. Davor Nikolić, Sveučilište u Zagrebu

Gabrijela Kišiček čitatelja vodi kroz povijest retorike kao neodvojive od politike. Na najboljim primjerima iz svjetske politike i s hrvatske političke scene ukazuje na važnost govorne komunikacije: knjigu bih zato preporučila domaćim političarima i svima koje politika zanima. – Ivana Petrović, Nova TV

U ovoj je knjizi Gabrijela Kišiček sjajno razotkrila naše političare, i ogolila hrvatsku politiku. – Mislav Bago, Nova TV


Čudna smrt Europe (Douglas Murray)

Iako ju je London Evening Standard pomalo pretenciozno proglasio političkom knjigom godine Čudna smrt Europe Douglasa Murraya je fantastična publicistička analiza u kojoj autor, kroz činjenice te statističke podatke, otvara oči čitateljima o već postojećoj smrti Europe koja se produbljuje u našem kroničnom nerazumijevanju političkih i društvenih odnosa od Drugog svjetskog rata pa sve do danas.

Suvremeni političari kao da olako prihvaćaju pomalo atipičan europski mir koji su gradili Winston Churchill ili Konrad Adenauer i to ne kroz prizmu ideje kažnjavanja, osvete i ponižavanja pobijeđenih kako navodi Joseph Ratzinger u svojoj knjizi Europa, njezini sadašnji i budući temelji već istinskim liderstvom te moralnim vrijednostima koje su crpili iz svoje kršćanske vjere koja je prošla kroz kušnje prosvjetiteljstva i koja se pročistila u sučeljavanju sa stranačkim izopačenjem prava i morala. Njihova im je vjera pomogla da ohrabre i da ponovno udahnu život razumu koji su ideološke tiranije podjarmile i iskrivile. Njihovo kršćanstvo ih nije udaljilo od razuma, već im ga je prosvijetlilo.

Široj javnosti poznat kao kolumnist Spectatora ili Wall Street Journala, Murray je i vrlo uspješan javni govornik koji se može pohvaliti raspravama u relevantnim političkim ustanovama, poput britanskog te europskog parlamenta ili američke Bijele kuće. Pobijanjem lažnih argumenata, nastalih na poticaj političkih elita, Murray oplemenjuje gole činjenice i argumente te ih pritom modificira u moralnu analizu zanimljivu široj javnosti.


Vladar (Il principe) – Niccolò Machiavelli

Pet stoljeća nakon što su nastala najpoznatija djela Niccola Machiavellija, i danas se proučavaju i koriste kao svojevrsni putokazi za donošenje razboritih odluka i što kvalitetnije, odnosno uspješnije vladanje. Čitajući Machiavellijevog Vladara, mnogi čitatelji kroz povijest bili su dovedeni na krivi put, čemu u prilog ide i izjava Jean-Jacques Rousseaua kako je Machiavelli veliki republikanac koji je imao odreda loše i neupućene čitatelje.

Kao tajnik za vanjske i unutarnje poslove i rat u službi firentinske republike, Machiavelli na pragmatičan način promišlja o metodama vladanja, uz svojevrsnu simplifikaciju – ako želiš vladati, moraš učiniti sve za stjecanje vlasti, a dok si na vlasti možeš kreirati dobre i korisne politike, što je jedna od najkontroverznijih napisanih misli kroz povijest.


Povijest retorike od Grka do naših dana (Meyer/Carrilho/Timmermans)

Urednik knjige, autor njezine koncepcije i pisac jednoga njezina dijela Michel Meyer u Predgovoru je, uz ostalo, istaknuo: “retorika je u povijesti bila razdirana između etosa, patosa i logosa, iako se ta tri elementa moraju dovesti u ravnopravan položaj ne bi li dala smisao cjelovitoj retorici. (…)

Knjiga skicira razvoj discipline, komentira važne retoričke rasprave, prati promjene institucionalnoga statusa retorike, njezinu ukliještenost između ideologije, filozofije i religije, sažima retoričke koncepte u rasponu od Gorgije, Protagore, Platona i Aristotela preko Erazma, Bacona, Hobbesa, Pascala i Vica do Richardsa, Burkea, Habermasa ili Perelmana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *