Najbolje od Retorike u svibnju/lipnju: nacionalne manjine, talijanski i slovenski parlamentarni izbori, Brexit te retoričke analize

U nastavku donosimo pregled najčitanijih kolumni/analiza na portalu Retorika.hr za svibanj/lipanj.

1. Analiza retorike za vrijeme Brexit kampanje – fenomen ‘poraza’ kvalitetne te biranja ‘nepostojeće’ argumentacije

Referendum mnoge političare stavlja pod pritisak, što dovodi do naglog preokreta u političkoj retorici ako parametri sugeriraju različite stavove javnosti od zagovaratelja odnosno političara koji se zalaže za određeno pitanje. Upravo se sa spomenutim problemom suočio David Cameron nekoliko mjeseci prije održavanja referenduma koji će u značajnoj mjeri promijeniti sudbinu Britanaca.  Glavni faktor u promjeni retorike očituje se prema, tada još uvijek, prijateljskoj Turskoj. Naime, Cameron mjesecima ranije naglašava kako će upravo on: „popločiti cestu između Ankare i Bruxellesa“, sugerirajući spremnost pomoći pristupanju Turske u Europsku uniju. Ipak, u pokušaju ujedinjenja konzervativnog glasačkog tijela neposredno prije referenduma, Cameron mijenja retoriku naglašavajući kako: „po trenutnoj stopi napretka je vjerojatno da će Turska ući 3000.godine u Europsku uniju.“

 

2. Retorika predstavnika nacionalnih manjina

Ne ulazeći u pitanje ocjene ustavnosti, niti mogućnosti da većina odlučuje o pravima manjine, nameće se pitanje zašto se predstavnici nacionalnih manjina doživljavaju kao određeno strano tijelo? I koliko su oni tome sami doprinijeli svojim radom? Predstavnici nacionalnih manjina u svome radu i govorima u parlamentu ograničavaju se isključivo na domenu pitanja manjina koje predstavljaju. Često se pravdaju kako ne žele zadirati u određena pitanja koja ne spadaju u njihovu domenu. Ali u tome griješe. Jer ne postoji nikakva “domena” niti barijera da i oni sudjeluju u općim i značajnim pitanjima za RH. Na taj način rade na integraciji svoje nacionalne manjine, te bivaju prepoznati kao dio cjeline hrvatskog parlamenta.

 

3. Što slijedi nakon slovenskih parlamentarnih izbora?

U nedjelju, 3. lipnja u Sloveniji su održani parlamentarni izbori. Službeno ih možemo nazvati “izvanrednima” pošto su rezultat ostavke Mire Cerara u ožujku, no redovni bi se po rasporedu održali tjedan dana kasnije, tako da nekih odstupanja i nema. Ostavka je dijelom postigla svoj cilj, protresla političku scenu i donijela koji postotak više stranci Mire Cerara. No krenimo redom, objašnjenjem slovenskog izbornog sustava.

 

4. Hoće li i ovo ljeto hrvatski političari pozdravljati sa ‘Selam alejkum’?

Od dugog popisa kriza koje Bosna i Hercegovina svakodnevno proživljava kao država, da se ne dogodi slučajno deficit koje, stigla je i migrantska. Nepostojanje jedinstvenog sustava i neusklađenost nadležnih tijela u BiH sada se pokazuje kao veliki izazov, ne samo svakodnevnog života stanovnika BiH, već izazov međunarodne sigurnosti. Vlastite vizije pojedinaca koriste se i u ovoj situaciji u dnevnopolitičke svrhe pa tako oni koji Ustav BiH, odnosno Daytonski sporazum krše godinama sada za isto optužuju druge, a kakva bi to kriza bila da se u nju ne upakira optužba prema Hrvatima da žele iskoristiti priliku i uspostaviti granice trećeg entiteta.

 

5. Američko govorništvo: nakon Obame dolazi Trump kao raspjevana i drska „žuta“ Twitter ptičica

Primjer jednog dobrog govornika na mjestu predsjednika u suvremenoj američkoj povijesti upravo je Barack Obama koji je ujedno i prvi Afroamerikanac na čelu te države. Obamini javni govori nerijetko glase kao odličan primjer utjecaja jednog čovjeka na stavove mase i povezanosti s njima. Većina njegovih govora je djelovala nadahnjujuće, utješno i obzirno, snažno i čvrsto. Njegova artikulacija, boja glasa i tonalitet uz mimiku lica te prikladnu gestikulaciju, stvorile su cjelinu koja je ostavila snažan dojam na slušatelje. Obama je imao sve znakove jednog uspješnog govornika: bio je uvjerljiv, siguran u sebe i u ono što predstavlja, bio je prirodan i dominantan, ali nije djelovao zastrašujuće u svom nastupu. Imao je sve odlike jednog dobrog vođe te je bio suosjećajan prema stanovnicima države koju vodi. Njegovi govori su bili unaprijed osmišljeni jer je bio svjestan da izravno i neizravno svojim nastupom može utjecati na javno mnijenje. Ipak, ne kaže se uzalud da je dobra priprema pola uspjeha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *