Izjave hrvatskih reprezentativaca – izvorni smisao retorike?

U današnje vrijeme pojam, ali i funkcija retorike gube izvorni smisao – govorna potraga retora za istinom. Negativna percepcija javnosti ima vlastito opravdanje kroz povijesne činjenice koje nas uče kako vješt govornik koristi retoriku kao sredstvo za manipulaciju širih masa te ostvarenje, vlastitih, prečesto pogrešnih, vizija. Vrijeme kada je vrijedilo pravilo Nemo orator nisi vir bonus, odnosno Samo čestit čovjek smije biti govornik jest antička Grčka, prvenstveno se odnosni na izraženi skepticizam Platona prema sofistima kao misliocima. Osim samog skepticizma, Platon ostavlja veliki utjecaj i na svoga učenika Aristotela koji smatra kako onaj koji u svojim rukama ima istinu i pravdu, nema koga kriviti doli sebe samoga.

Istinski smisao retorike nakon antičke Grčke postepeno pada u zaborav. Iako u današnje vrijeme u političkom i javnom diskursu imamo prilike slušati kvalitetne govornike, istinski smisao retorike ne dolazi do izražaja. Iz same činjenice proizlazi pitanje – kako definirati govornike koji nemaju dobru govornu izvedbu, ali demonstriraju istinu?

Kako bi nekoga ‘etiketirali’ kao vrsnog retoričara, ipak je potrebno da osim potrage za istinom demonstrira i kvalitetnu govornu i neverbalnu izvedbu pred cjelokupnim auditorijem. Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, osim kvalitetnog nogometa, prikazuje upravo i govornike koji demonstriraju istinu kroz vlastite izjave, uz nešto lošiju govornu usporedbu u odnosu na politički diskurs, što je i očekivano s obzirom na govornu usmjerenost. Iako izjave nogometaša sadrže i primjetnu količinu populizama, potrebno je označiti razliku između političkog populizma kojem je primaran cilj dobiti što veći broj glasova/naklonosti birača. U slučaju izjava nogometaša možemo ih definirati kao nesvjesnu upotrebu populizma u svrhu motiviranja momčadi, uz stavku kako oni u taj ‘populizam’ zaista i vjeruju.

‘Svi znamo da su oni za nas idoli. Oni su nam pokazali put kojim moramo ići. Sad ih moramo zaboraviti. Imamo ovdje Dražena Ladića koji je bio bitan u svim utakmicama. No to je iza nas. Mi želimo ispisati svoju povijest. Sve što su postigli, zbog toga su heroji. Možemo dostići sve što su oni postigli, pa čak ih i nadmašiti. To nam ne treba biti teret. Želimo pokazati svijetu da imamo prave igrače, pravu reprezentaciju i da živimo za naš dres. To želimo pokazati i protiv Danske. Želimo da za 20 godina pričaju o našoj generaciji, a ne više o generaciji ’98’.’ – izjavio je Ivan Rakitić prije utakmice sa Dancima. Sama izjava, kao ni ostatak govora, ne traži posebnu analizu. Jednostavnim govornim stilom Rakitić objašnjava koji je primarni cilj reprezentacije na prvenstvu u Rusiji.

‘Bitno je da smo momčad i da idemo dalje i uveseljavamo naš narod. To je najvažnije. Ovo je kolektivni sport i svi smo zajedno i kada je dobro i kada je loše.’ – komentirao je Danijel Subašić, golman hrvatske reprezentacije. Ono što je zajedničko svim izjavama hrvatskih nogometaša te izbornika jest jednostavan govorni stil, koji je i karakterističan za izjave za vrijeme sportskih prvenstava kako bi bili dostupniji što većem auditoriju. U njihovu stručnost ionako ne sumnjamo sudeći po predstavama na terenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *