Instagram kao snažna platforma za političko komuniciranje: 10 najboljih političkih Instagram influencera

Instagram je odavno odbacio predznak noviteta na tržištu digitalne komunikacije te postao digitalno odredište za sve velike tvrtke, ali i za političko komuniciranje. O važnosti Instagrama u suvremenoj političkoj komunikaciji dovoljno govori i rezultat istraživanja koje pokazuju kako su korisnici na toj društvenoj mreži skloniji upuštati se u konverzaciju s političarima i do 400% više u odnosu na Facebook ili Twitter.

Na hrvatskoj političkoj sceni mnogi još ne koriste ovu komunikacijsku platformu koja ponajviše okuplja mlađe generacije, a na europskoj i svjetskoj političkoj sceni pronalazimo mnoge političare koji postaju svojevrsni influenceri po kvaliteti i prepoznatljivosti Instagram komunikacije. Neke od njih donosimo u nastavku ove kraće analize.


1. Narendra Modi

  • ovog karizmatičnog indijskog premijera trenutno prati gotovo 25 milijuna korisnika. Impresivne brojke, bez obzira na činjenicu kako dolazi iz druge najmnogoljudnije države na svijetu koja ima gotovo milijardu i 400 milijuna stanovnika.

View this post on Instagram

A picture from my recent #Kedarnath visit.

A post shared by Narendra Modi (@narendramodi) on


2. Sebastian Kurz

  • austrijski kancelar ne može pohvaliti milijunima pratitelja, no zato trenutnih 105 tisuća pratitelja svakodnevno uživa u i više nego kvalitetnim objavama i sadržajima – komunicira se sve, od uspjeha njegove vlade, svakodnevnih državnih posjeta do običnih razgovori s (napomena: populizam) malim ljudima, a upravo takve, jednostavne, tople i nasmijane fotografije imaju i najviše pozitivnih reakcija.

3. Angela Merkel

  • za razliku od Sebastiana Kurza, Angela Merkel svakodnevno objavljuje snažne državničke fotografije koje u prvi plan ističu nju na bitnim diplomatskim ili političkim sastancima s najpoznatijim licima suvremene politike.


4. Emmanuel Macron

  • možda i jedan od najzaslužnijih za političko profiliranje putem Instagrama u Europi. Naime, i njegova kampanja 2017. godine orijentirana je na strateški promišljenom korištenju društvenih mreža, od kojih su građani ponajviše prepoznali Instagram.


5. Marine Le Pen

  • rivali u politici, ali i na Instagramu. Naime, Le Pen često koristi Instagram kao kanal preko kojeg direktno napada francuskog predsjednika zbog različitih političkih stavova. No, nije riječ o nepromišljenom komuniciranju.


6. Jeremy Corbyn

  • Instagram način komuniciranja – kampanja je 365 dana u godini, 24/7. Zvuči poznato?


7. Giuseppe Conte

  • iako ga talijanska javnost percipira kao marionetu koja izvršava zadatke dva istinska lidera u vladi – Luigia Di Maia i Mattea Salvinija, Conte uspješno komunicira na društvenim mrežama za razliku od navedenog dvojca.

View this post on Instagram

Il Giro d'Italia è una festa popolare e al contempo un evento di importanza mondiale. Una cartolina che ci permette di presentare al mondo le nostre bellezze paesaggistiche. Una competizione sportiva ricca di storia e fascino che appassiona da tanti anni milioni di persone, tra cui il sottoscritto. Questa mattina ho avuto l'onore e il piacere di dare il via alla quinta tappa del Giro d’Italia (Frascati-Terracina) e di conoscere i vari team partecipanti e gli atleti, tra cui i nostri portacolori, a cui ho fatto i miei migliori auguri. Dopo la partenza della gara, sempre a Frascati, sono salito a bordo del “Pullman Azzurro” della @poliziadistato_officialpage, un’aula scolastica multimediale itinerante che in occasione del Giro d’Italia ospita a bordo gli studenti delle scuole primarie di tutta Italia nell’ambito del progetto "Biciscuola" promosso da La Gazzetta dello Sport. Davvero una bella iniziativa per avvicinare i più piccoli allo sport! #giro #giroditalia

A post shared by Giuseppe Conte (@giuseppeconte_ufficiale) on


8. Justin Trudeau

  • planetarno popularan, no ne zbog političkih odluka već zbog zanimljivog odabira – čarapa. Zamislite samo naciju koja svakodnevno iščekuje pojavu vođe u medijima kako bi pokušali odgonetnuti što je ovaj put Trudeau pokušao (ne)uspješno iskomunicirati svojom odjećom. No, iako bez vidljivih rezultata, ovaj kanadski političar uspješan je u političkom brandiranju.


9. Donald Trump

  • Twitter je komunikacijska platforma koja je oživjela izborom Donalda Trumpa za američkog predsjednika na kojoj svakodnevno ostavi desetak direktnih poruka za neistomišljenike ili političke rivale. No i na Instagramu ima relevantnu komunikaciju baziranu na kvalitetnim vizualima uz ključne poruke, poput parole Build that wall!.

View this post on Instagram

JOBS, JOBS, JOBS!

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on


 

10. ?

  • i tvoje mišljenje nam je bitno! Pošalji nam na retorika.hr@gmail.com prijedlog ili neslaganje o tome tko je za tebe najbolji Instagram komunikator u politici! Ono što možemo obećati – sigurno ćemo ti odgovoriti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *