Filmska ostvarenja nakon kojih ćete zavoljeti retoriku

Filmovi često služe za motivaciju ljudi, a svjedočimo i mnogim primjerima kada su osobe nakon pogledanog filma odabrale baš profesiju prisutnu u samom filmu. Zanimljiv je utjecaj filmova na današnje društvo, ali promatramo li kroz povijest možemo vidjeti kako se kroz filmove mogla prepoznati čak i geopolitička igra (poput Jamesa Bonda).

U nastavku donosimo nekoliko filmova u nadi da ćete zavoljeti retoriku.

Veliki diktator (1940.)

Riječ je o prvom zvučnom filmu legendarnog glumca Charliea Chaplina koji je svojevrstan spoj satire na nacizam i tragikomedije. Kroz film pratimo Chaplina u dvije uloge, kultnu skitnicu i diktatora Adenoida Hynkela (ne trebamo posebno naglašavati na koju osobu se ovo odnosi). Na kraju filma gledatelji imaju prilike čuti i odličan govor o miru i ljubavi.

Kraljev govor (2010.)

Svi imamo učitelje koji su uvelike obilježili naš život, zar ne? U ovoj britanskoj povijesnoj drami, koja je osvojila četiri najvažnija Oscara (film, redatelj, glavni glumac i originalni scenarij), gledamo Colina Firtha u ulozi engleskog kralja Georgea VI. koji, na početku nevoljko, odlazi kod Lionela Loguea, logopeda kako bi spriječio mucanje. Za vrijeme suradnje sprijatelje se, a nakon abdikacije Edvarda VIII., Logueova uloga postaje iznimno bitna za opstojnost Ujedinjene Kraljevine. Naime, u tom trenutku počinje Drugi svjetski rat, a novi kralj mora u britanskom narodu pobuditi ponos i prkos prema neprijatelju.

Darkest Hour (2017.)

Mnogi ljubitelji lika i djela Winstona Churchilla za ovaj film su rekli samo kratko – konačno. Konačno film koji je uspio prikazati Churchilla u punom smislu toga prezimena. Gary Oldman kao Winston Churchill. Sasvim dovoljno za početak. U filmu je i više nego kvalitetno prikazan najbolji govor kojem smo svjedočili u posljednjih sto godina. To vam je dovoljno. Uživajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *