Emotivan govor Luke Modrića: Povratak poniznosti u medijski prostor

Luka Modrić najbolji je nogometaš svijeta! No, osim nogometnog umijeća, na hrvatsku javnu scenu vratio je i prerano zaboravljenu – poniznost. Poniznost je riječ koja je krasila retoričke odrednice našeg izbornika Zlatka Dalića za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, za vrijeme možda i najvećeg sportskog uspjeha Hrvatske. Ista ta poniznost, ista ona euforija, ali i zajedništvo brzo gubi smisao u našem javnom prostoru. Vraćene su toliko isprazne podjele, politikantske floskule kao i veliki medijski prostor osobama koje bi, vlastitim radom i sposobnošću, trebale biti tek na marginama.

Ovo je velika čast, stajati ovdje s ovim trofejem. Čestitam Salahu i Ronaldu na sjajnoj sezoni. U budućnosti ćemo se još imati priliku boriti se za ovaj trofej‘ – navodi Modrić na samom početku govora. Iako je riječ o klasičnoj sportskoj izjavi upućenoj ‘konkurenciji’, Modrić vlastitim etosom prisutan auditorij (u dvorani, ali i onaj pred TV ekranima) ne treba niti uvjeravati kako ta izjava nije proizašla iz klasične sportske floskule.

Također posebno želim spomenuti i broncu iz Francuske 1998.’ te zahvaliti kapetanu Zvonimiru Bobanu, koji mi je bio inspiracija i uzor. Nadam se da i mi možemo ostati na istome u sljedećem razdoblju. Ovaj trofej je dokaz da s napornim radom svi snovi mogu ostvariti‘. Možda neočekivano, ali najveći dio govora Modrić posvećuje upravo prethodnom velikom sportskom uspjehu, kao i kapetanu momčadi koji je isti ostvarila.

Interesantno je kako Modrić niti jednom ne spominje vlastite zasluge, vlastiti put do ovog povijesnog individualnog uspjeha. U tom, za nekoga nedostatku, Modrić demonstrira tzv. ‘Dalićevu poniznost’, odnosno svjesnost kako je on tu zaslugom momčadi Reala i reprezentacije, a nikako individualnom zaslugom. Zamislite na trenutak političara koji dobar uspjeh Vlade pripisuje svim osobama koje su sudjelovale u tom putu, umjesto već pomalo isprazne izjave ‘ovo je zasluga dobrog rada mene kao premijera i moje Vlade‘.

Da, Vatreni predvođeni Modrićem i Dalićem jesu faktor kolektivnog pokreta prema optimizmu, ili kako su to tada pisali ekonomski stručnjaci, stopom ‘male Hrvatske’ prema gospodarskom prosperitetu. No, oni su samo faktor, a nikako sredstvo ili pak ‘čarobni štapić’ koji će pokrenuti cijelu Hrvatsku. Oni su nama pokazali put, vrijeme je da krenemo hodati istim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *