Demonstracija kvalitetne retorike ili ispraznog populizma?

Rapidno jačanje populizma u javnim politikama implicira nezadovoljstvo javnosti mainstream strankama koje desetljećima naizmjenice vladaju pojedinim državama. Simplificirano, populizam se postepeno pretvara u političku ideologiju uz implementiranje jednostavnih rješenja za goruće društvene probleme, naravno, bez argumentacije istih.

Termin populizam, često pogrešno izjednačavan s nacionalizmom, sociolozi upotrebljavaju krajem 19. stoljeća prilikom opisivanja pokreta američkih farmera koji tada najavljuju otvorenu borbu protiv centralizma, odnosno koncentracije kapitala i moći u New Yorku. Svoje politike baziraju na uvođenju srebrnog novca, demokratizaciji referenduma, uvođenju jeftinijih kredita te lakšem otvaranju poljoprivrednih društava. Pokret farmera je vrlo brzo prerastao u političku stranku People’s Party (1892. godine) te populizam nastaje kao reakcija na prividnu korupciju te centralizaciju kapitalističke moći, u okrilju lijeve političke opcije. 

Dvojno shvaćanje populizma, kroz prizmu ideologije ili kao političkog stila dovodi mnoge u zabludu prilikom definiranja populista, bilo da govorimo o pojedincu ili pokretu. Karakterističnost populizma je upravo u tome da tretira narod kao homogenu skupinu, za razliku od samodefiniranih elita koje dijelimo u kategorije: ekonomske, političke te kulturne elite. Moderno shvaćanje populista je svojevrsna ideologija koja implicira kako se na političkoj sceni donošenje odluka odvaja od mišljenja cjelokupne javnosti, odnosno od mišljenja „malih ljudi“ koji su upravo ti koji su izabrali elite.

Argumentum ad populum temelji se na maskiranim tvrdnjama u činjenice, a označava ono što je uhu ugodno odnosno ono što javnost u zadanom trenutku želi čuti. Neargumentirana tvrdnja ad populumom postaje dokazana tvrdnja, osobito ako je većina javnosti usvoji, a karakteristična je po sintagmama to je općepoznato, svima poznato pa tako i nama prisutnima…

Greta Thunberg – demonstracija kvalitetne retorike ili ispraznog populizma?

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg jučer je održala govor na summitu Ujedinjenih naroda o klimi u New Yorku, govor koji je uvelike podijelio javnost. Dok jedan dio javnosti s oduševljenjem pozdravlja govor, drugi dio je poprilično skeptičan, ništa već neviđeno u javnosti. Primjerice, stalno se vode rasprave o govorima pape ili Dalaj Lame, o njihovoj kvaliteti, odnosno (ne)opravdanosti izostanka analiziranja istih. 

Thunberg je u svom govoru nedvosmisleno osudila svjetske vođe zbog propusta, odnosno politike neaktivnosti prema snažnim mjerama u borbi protiv klimatskih promjena. To je sve krivo. Ne bih ni trebala biti ovdje, već u školi na drugoj strani oceana, no svi vi dolazite nama mladima i u nama tražite nadu. Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo ispraznim riječima, navodi Thunberg u nešto emotivnijem dijelu govora. Naglasila je kako bi o pitanju klimatskih promjena trebali raspravljati svi, uključujući i moćne svjetske čelnike. 

Oči svih budućih generacija uprte su u vas. A ako nas odlučite iznevjeriti, kažem vam da vam to nikada nećemo oprostiti. Nećemo dopustiti da se izvučete iz ovoga. Ovdje podvlačimo crtu. Svijet se budi i promjena stiže, voljeli vi to ili ne, zaključuje Thunberg. 

Ismijavanje govora ili aktivizma Grete Thunberg ili nekog drugog govornika nije primjereno za politički te društveni doseg zapadne civilizacije. No, kao javna osoba, podložna je (konstruktivnim) kritikama, odnosno onakvim kritikama kakve je i sama uputila u svom govoru. Analiza govora je poprilično kratka – školski primjer populizma, svidjelo se to nekome ili ne. 

Interesantno je promatrati revitaliziranje političke kontradikcije pojedinih političara, odnosno samih stranaka. S oduševljenjem su dočekali govor koji kritizira – njih same. Ne samo da ih direktno optužuje u govoru kao političke elite, već postaju kontradiktorni prema vlastitim političkim programima gdje je borba protiv populizma na visokom mjestu

Ukrali ste mi snove – rečenica koja se ne odnosi na izgubljeno djetinjstvo Grete Thunberg jer djeca, statistički promatrano, djetinjstvo gube ili zbog puno površnijih razloga ili zbog teških životnih situacija. Snovi su ukradeni lažnim borcima protiv populizma, simplificirano nazvanim – fejkerima


1 thought on “Demonstracija kvalitetne retorike ili ispraznog populizma?

  1. Ismijavanje govora ili aktivizma Grete Thunberg ili nekog drugog govornika nije primjereno za politički te društveni doseg zapadne civilizacije. No, kao javna osoba, podložna je (konstruktivnim) kritikama, odnosno onakvim kritikama kakve je i sama uputila u svom govoru. Analiza govora je poprilično kratka – školski primjer populizma, svidjelo se to nekome ili ne.

    Ovome se nema što dodati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *